ГИОР: Жене на водећим позицијама само да испуне квоту

Жене се налазе на водећим позицијама само да би испуниле квоту и да би се задовољили стандарди, речено је на представљању извештаја о положају жена у управљању и економији. Извештај је представила НВО „Грачаничка иницијатива за одрживи развој (ГИОР)“ у Центру грађанске енергије у Грачаници. Истраживање је обављено у шест општина са српском већином: Грачаници, Клокоту, Новом Брду, Партешу, Ранилугу и Штрпцу, а испитано је 500 испитаника, жена и мушкараца.

У шест општина са српском већином јужно од Ибра, ГИОР је обавио истраживање о положају жена у економији и управљању, а уједно је рађено и на оснаживању жена кроз тренинге и студијске посете које су биле намењене и за јачање капацитета и веће и јаче учешће жена у политици и економији, уопштено у процесима доношења одлука, реклаје Бојана Маниташевић, представљајући извештај.

„Жене врло ретко доносе одлуке у својим породицама, посебно када говоримо о битнијим одлукама, а често су незадовољне својим положајем у односу на допринос који дају, како у породици, тако и у друштву. Ситуација се није променила, без обзира на то колико ми као цивилно друштво покушавамо све време да утичемо на жене и да их оснажимо. Такође, жене су и даље на водећим позицијама само у оној мери колико би требало да испуне квоту која је потребна да би се задовољили одређени стандарди”, истакла је Маниташевићева.

Н Косову постоје закони који укидају све облике дискриминације жена и централне институције су обавезне да раде на унапређењу њихове социо-економске ситуације. На локалном нивоу жена је кључни актер од којег зависи опстанак, оживљавање села и просперитет општина у целини.

“Ово истраживање показује да смо одабрали праву тему, да је женама и даље неопходн помоћ. Морамо да извршимо притисак на институције да жене не испуњавају само квоте, већ да заиста учествују у доношењу одлука”, рекао је директор НВО ГИОР Живојин Ћирковић, позивајући донаторе да више пажње посвете женама и пројектима који се оносе на положај жена јужно од Ибра.

Истраживање о положају жена у управљању и економији је обављено уз подршку Амбасаде САД у Приштини и представља позив владиним и другим институцијама да систематски приступе елиминацији ограничења и стереотипа на којима се темеље неједнакости у погледу улоге, статуса и положаја жене у политичком, социо-економском и кутурном смислу. Посебно је важно споменуте активности усмерити према руралним заједницама и женама које живе на селу, закључено је у истраживању.

Анђелка Ћуп