Више од хиљаду деце са КиМ гости Републике Српске

Организацијом Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске и осмог пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” у недељу 16.јуна у 12 часова у Андрићграду у Вишеграду на платоу испред Храма кнезу Лазару, заказан је централни дочек за 1.030 најбољих ученика, наставника, деце и младих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља из Удружења родитеља “Подржи ме” са Косова и Метохије.

Свечани дочек са културно уметничким програмом припремају општине Вишеград и Хан Пијесак, покровитељи централног дочека. Након свечаног дочека велики конвој упућује се својим домаћинима широм Републике Српске.

Полазак свих 20 аутобуса Колашин превоза из Косовске Митровице је у недељу 16. јуна у 5 часова. Најбољи ученици и њихови пратиоци долазе из свих српских градова, места и енклава са Косова и Метохије: Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Вучртрн, Србица, Гораждевац, Клина, Осојани, Велика Хоча, Ораховац, Призрен, Грачаница, Липљан, Штрпце, Косовска Каменица, Ново Брдо, Витина, Обилић и Косово Поље. Госте са Косова и Метохије дочекаће и поздравити: председник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, помоћник директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић, начелници општина покровитеља централног дочека Вишеград и Хан Пијесак, представници Министарства просвете и бројне делегације 19 градова и општина домаћина из Републике Српске.

До сад највећи и најмасовнији осми пројекат који су подржали градови и општине: Требиње, Вишрград, Хан Пијесак, Пале, Исрочно Ново Сарајево, Бијељина, Брчко, Добој, Станари, Шамац, Модрича, Брод, Дервента, Прњавор, Челинац, Бања Лука, Градишка, Приједор и Нови Град, многе основне школе, око 900 породица, кабинет председника владе, министарство просвете и културе, министарство породице омладине и спорта Републике Српске, Канцеларија за Косово и Метохију, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону владе Србије. Подршку овом пројекту дало је и Министарство безбедности и Савет министара БиХ одобрењем уласка и боравка седам дана у БиХ и РС под посебним условима.

Најбољи ученици њих 900 биће смештени седам дана од 16. до 23. јуна код својих вршњака и њихових породица широм Републике Српске. Деца и млади са потешкоћама у развоју са својим родитељима из Удружења “Подржи ме” Косовска Митровица, њих укупно 55 биће у Приједору. Њихов боравак преко нашег Одбора обезбедио је кабинет владе и Мнистарство породице омалдине и спорта Републике Српске.

Министарство просвете и културе Републике Српске припремило је поклоне за сву децу и младе са Косова и Метохије које ће им уручити на централном дочеку у Вишеграду.

Организацијом Одбора, са овим осмим пројектом у протеклих осам година са Косова и Метохије, у Републици Српској боравило је 4500 ученика у пратњи око 400 просветних радника.

Дамјан Јовић у Андрићграду

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић присуствоваће у недељу, 16. јуна  у Андрићграду, у Вишеграду свечаном дочеку 1.030 деце са Косова и Метохије, којa ће, у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији и у оквиру пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“ боравити у Републици Српској од 16. до 23. јуна, саопштила је Канцеларија за КиМ.