Грачаница: Свечана литургија и литија за празник Свете Тројице

Свечаном литургијом и литијама које су прошле улицама Грачанице обележен је празник Свете Тројице или силаска Духа Светога на Апостоле.  Стотинак верника предвођено тројицом грачаничких пароха: оцем Савом Шмигићем, Светиславом Трајковићем и Дарком Маринковићем,  уз молитву и појање монахиња, носећи крст, Свето Јеванђеље и иконе светаца, прошетало је улицама око манастира Грачанице.

Као и сваке године о Духовима, литија се кретала улицама Милоша Обилића, преко Бадовачке и улице Косовке девојке, Кнеза Лазара до уласка у манастирску порту. Како је саобраћај у тренутку док је литија пролазила на тренутак био заустављен, нелокицина возача Албанаца, револитирана тиме што мора да чека у колони, трубила је сиренама док је литија пролазила улицом Милоша Обилића.

Празник Свете Тројице у Грачаници, фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

По повратку литије у манастирску порту, парох Светислав Трајковић је освештао запис на старом храсту у црквеној порти, после чега је пререзан славски колач. Овогодишњи домаћин био је  Владимир Максимовић из Грачанице, а узимањем дела колача симболично су одрђени колачари за наредну годину, Дејан Тодоровић, Ненад Костић и Милан Јовановић из Грачанице.

Фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Секретар Епархије рашко – призренске Сава Шмигић позвао је грађане да у већем броју празнике прослављају у заједници са црквом.

– Данас је празник овога места и треба да дођемо у цркву, где се Дух Свети даје онима који пребивају у заједници, који су у тајни тела и крви Христове, а не по кућама, јер Дух неће доћи онима који га чекају да дође у кући, него да дођу у Храм, да се причесте телом и крвљу Господњом, па онда да чекају обећање о Царству Небеском – рекао је у беседи, после резања славског колача, отац Сава Шмигић.

Отац Сава Шмигић, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Обраћајући се верницима у манастирској порти Шмигић је позвао народ на јединство једних са другима и са својом црквом.

–  Бог Отац је испослао Духа Светога у виду огњених језика и изнад сваког ученика Апостола био је огњени језик, што значи да је свако понаособ добио Духа Светога. Апостоли иису добили један и једини језик и да буду сви једно и једнаки и да буду исти, него свако је добио различито. Тако и ми добијамо различите дарове у као такви ми смо у заједници и Христос нас такве прима. Али имамо обавезу да своје различитости и дарове усавршавамо у цркви и да их делимо једни са другима, рекао је Шмигић.

 Освештање славских колача, фото: ГрачаницаОнлајн

Позвавши на једниство јер, како је рекао „једино је у јединству пуноћа заједнице“, Сава Шмигић је још и додао:

– Јединство је оно што нас издваја од света и што нас ставља на страну цркве, Христа и Царства Небескога. Имајте то на уму, знајте да је спасење једино унутар литургије, једино са Христом у тајни тела и крви Његове – рекао је на крају беседе отац Сава Шмигић.

Верници су потом приступили узимању освешене водице, носећи око руку исплетене венчиће од цвећа и различитих травки, које су претходно плели у цркви у току свечане литургије.

И. Миљковић