Eparhija raško – prizrenska: Kosovska policija nije dozvolila Srbima u Donjem Petriču da obeleže Trojičin dan

храм Св. Тројице у Доњем Петричу код клине који су минирањем порушили албански екстремисти у лето 1999. године након завршетка оружаног конфликта на Косову и Метохији.
Kosovska policija danas je onemogućila tridesetak Srba izgnannika iz Donjeg Petriča kod Kline i njihovog parohijskog sveštenika Jovana Cvetkovića da obeleže Trojičindan, slavu hrama Sv. Trojice u ovom selu koju su albanski ekstremisti minirali u junu 1999. godine.

Kosovska policija danas je onemogućila tridesetak Srba izgnannika iz Donjeg Petriča kod Kline i njihovog parohijskog sveštenika Jovana Cvetkovića da obeleže Trojičindan, slavu hrama Sv. Trojice u ovom selu koju su albanski ekstremisti minirali u junu 1999. godine. Iako je sveštenik sa vernicima prethodnog dana tražio obezbeđenje policije, imajući u vidu da su prošle godine okupljeni narod za praznik napali lokalni Albanci, policija nije pristala da obezbedi ovaj bogoslužbeni skup, ali nije ni pismeno potvrđeno da ne mogu da se okupe u Petriču pred ruševinama hrama i izvrše osvećenje slavskog kolača i žita.

Sveštenik i vernici su ipak na sopstvenu odgovornost i u skladu pravima na slobodu kretanja i verska prava u jutarnjim časovima krenuli prema selu i kada su stigli pred porušeni hram sačekala ih je poveća grupa policajaca koji nisu dozvoljavali pristup hramu niti osvećenje kolača, uz objašnjenje da navodno nije bezbedno. I pored uveravanja sveštenika i vernika da opasnost ne postoji jer se niko od lokalnih Albanaca nije skupio da protestvuje i da obred neće trajati više od desetak minuta, policija je insistirala da se sakupljeni Srbi raziđu. U međuvremenu je pozvana i predstavnica regionalne kancelarije UNMIK-a gđa. Galijeva. I pored toga verski obred i molitva na stratištu hrama su zabranjeni i policija je fotografisala i legitimisala sve prisutne i zapisala automobilske tablice.

Meštanin Božidar Šarković potvrdio je da se oko 30 Srba okupilo da obeleži slavu u selu u kom su nekad živeli.

– Prošle godine smo imali fizički napad od Albanaca ovog sela. Međutim, ove godine se nisu okupili, ali je bio veliki broj policije, koja nam nije dozvolila da uđemo u dvorište gde se nalazi srušeni hram Svete Trojice. Pored naše molbe i obaveštenja u petak policiji, UN-u, KFOR-u, OEBS-u, sinoć me je zvao jedan inspektor koji je rekao da je skup zabranjen u selu Petrič – rekao je Šarković.

Eparhija Raško-prizrenska oštro protestvuje zbog ovog grubog kršenja slobode prava kretanja i verskog okupljanja na crkvenoj zemlji. Policija je postupila krajnje diskriminatorno i, zapravo, bez ikakvog razloga zabranila verski skup. Ovakav odnos policije samo je u funkciji onemogućavanja naših vernika da se slobodno okupljaju uz svoje porušene svetinje i direktna poruka da je njihov povratak u svoja sela nemoguć. Na sličan način u koordinaciji lokalnih ektremista i policije onemogućava se obeležavanje slava u Đakovici i u Mušutištu kod Suve Reke, gde je pre dve godine policija nepravedno i pod lažnom optužbom pritvorila 75godišnjeg Srbina koji je pušten nakon 4 meseca pritvora.

Na ovaj način se zapravo Srbi zastrašuju ne samo da ostvare zakonski regulisano pravo na povratak na svoju imovinu, već i da obeležavaju molitveno sećanje na svoje porušene svetinje, a sve u cilju stvaranja etnički čistog albanskog društva na Kosovu i Metohiji. Posebno zabrinjava veće odsustvo međunarodne pažnje u vezi ovih slučajeva, koji postaju model za institucionalno podržano etničko čišćenje.

Episkop Raško-prizrenski Teodosije ovim povodom pozvao je međunarodne i pokrajinske predstavnike da poštuju postojeće zakone i da pod vidom bezbednosti ne stvaraju situaciju u kojoj su najbezbedniji krajevi oni u kojima nema Srba. To je nedolična i sramna poruka 20 godina nakon završetka rata na Kosovu i Metohiji i uspostavljanja međunarodno garantovanog mira za sve građane, bez obzira na etničko ili versko poreklo, kojim su svi obavezani po još važećoj Rezoluciji SBUN 1244.