Француски интелектуалци у сарадњи са Колективом „Мир на КиМ“ покренули петицију о повлачење признања Косова од стране званичног Париза

Француски историчар и политиколог Алексис Труд и драмски писац Пол Антоан покренули су прошлог месеца петицију којом имају намеру да натерају владу те земље да преиспита одлуку о признању такозване државе Косово. Петицију је подржао Комитет изузетних личности кога између осталих чине пуковник Жак Огар, адвокат француско – јеврејског порекла Жил Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон као и политиколог и стручњак за међународне односе Александар Дел Вал.

Циљ групе интелектуалаца из Француске је да до доласка председника Александра Вучића у Париз на другу рунду преговора о поновном покретању прекинутог дијалога Беогрда и Приштине, прикупе 100. 000 потписа.

Активисти Колеткива „Мир за КиМ“ прикупљају потписе за петицију

Санела Нешић члан колектива „Мир на КиМ“ којој је, како наводи, мајка била родом из села Доњи Петрич код Пећи, каже да активисти ове организације сваког дана прикупљају потписе како би обезбедили довољно пристанака и гласова француских али и српких грађана у тој земљи. Покетачи петиције наводе да полако, али сигурно, пробијају лед, те да француски медији све више придају значаја њиховој акцији.

Како је у имејлу прослеђеном нашој редакцији навела Санела Нешић, задужена за сарадњу са медијима, активисти Колтива „Мир за КиМ“ сваке недеље испред цркве Свети Сава у улици Симплон у Паризу прикупљају потописе грађана.  Петиција се може потписати на папиру или у електронском формату.

„Петиција има за циљ да подигне на виши ниво разговоре на тему о ситуацији на КиМ и у исто време доведе француске парламентарце на КиМ како би могли да сагледају стање људских права у овом делу Европе. Циљ наше акције је истина и само истина о догађајима на КиМ не би ли се коначно ствари промениле и да Срби али и остали грађани на Косову и Метохији  почну да живе у миру”, навела је у имејлу прослеђеном редакцији портала ГрачаницаОнлајн чланица Колектива „Мир за КиМ“, Санела Нешић.                     У тексту петиције која је досптупна јавности и којом францукски интелектуалци захтевају од своје земље повлачење признања Косова из 2008. године, између осталог се наводи:

„Косово је срце српске цивилизације, у том региону развијена је основа српске државе. На Косову су у 13. и 14. веку подигнути украси православне културе и духовности, манастири, драгоцени чувари светих списа, средњовековне уметности и историјског памћења српског народа. Четири манастира налазе се на листи светске културне баштине и на попису угрожених споменика Унеска“, наводи се у петицији.

Посебно је истакнуто да је Резолуцијом 1244 УН потврђен суверенитет и територијални интегритет Србије, да је Косово и Метохија аутономна покрајина, а све избеглице и расељена лица имају право на повратак.

Аутори петиције откривају француској јавности да је терористичка ОВК са те територије протерала 20 одсто становништва, чак 240.000 Срба, уништила више од 150 православних цркава и манастира, што је, како кажу, губитак наслеђа не само за српску културу, већ и за цело хришћанство.

За непуна 24 часа петицију, у којој се подсећа да Косово нису прихватиле важне међународне организације, Унеско и Интерпол, потписало је више од 35.000 људи.

У тексту је истакнуто да је више од десет земаља одлучило да преиспита и повуче признање независности Косова, између осталог и зато што Приштина категорички одбија да се укључи у процес нормализације односа са Београдом, али и због њеног саучесништва са криминалом и ризиком по мањине које тамо живе.


Пол Антоан

Пол Антоан, иницијатор петиције којом се од француске Владе захтева да преиспита свој став по питању статуса тзв. државе Косово, после једногодишњих студија у Москви, завршио је двоструку мастер на политичким наукама и међународнима односима на Колеџу у Лондону, Студирао је на Београдском Универзитет, а тренутно ради докторат на тему односа на Балкану. Атор је дела  Algeri-Kosovo the impossible comparaison на чијој се побликацији и преводу на српски језик управо ради.


И. Миљковић