Оптимизам и песимизам око одржавања састанка у Паризу

На најављеном Самиту у Паризу, почетком јула месеца, косовска и српска делегација предвођена челницима институција двеју земаља покушаће да пронађу заједнички језик како би се дијалог у Бриселу наставио. Део косовских аналитичара је мишљења да би на овом састанку чак могао да се постигне неки оквирни споразум између Косова и Србије, односно да дође до договора да Косово повуче одлуку о такси на увоз српске робе, а Србија да прекине да лобира у међународним организацијама за пријем Косова у њима.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио да још не зна да ли ће се састанак у Паризу одржати, али да је спреман за конкретне разговоре, а не “за туризам”.

-Можда не буде састанка у Паризу, можда буде одложен, али не кривицом Косова. Наша земља је озбиљна, обавила је домаћи задатак и унапредила је позицију у погледу многих тема и спремна је. Ако Србија не жели дијалог, ми не можемо на силу инсистирати на њему, ни у Паризу, нити било где. Условљавање да се укину таксе и да се настави дијалог није праведно и не може да се догоди. Ми смо од почетка оставили могућност укидања такси за један оквирни споразум са елементима обостраног признања и слободне трговине, рекао је Харадинај за телевизију “Клан Косова”.

Харадинај је ово изјавио након што су у неколико наврата српски званинчници упозоравали да Самит у Паризу може да се не одржи, тражећи да се претходно укине одлука косовске Владе о такси на увоз српске робе.

-Уколико буде сусрета у Паризу, бићемо у тешкој ситуацији. Али, ако не буде састанка у Паризу, биће још теже или народним језиком речено, бићемо у веома великом блату, ми и цео регион”, изјавио је пре неколико дана Вучић.

-То зависи и од организатора. Али, бавимо се темом колико је Косово заиста припремљено за сусрет у Паризу, колико смо принципијелни и колико имамо мерљивих очекивања израђених у стратешком документу, око онога шта очекујемо од сусрета у Паризу, каква листа тема може да буде и да то изнесемо на састанку у Паризу и који је начин најбољи да бранимо државне интересе Косова, око тога шта смо до сада најбоље урадили и шта очекујемо да постигнемо у дијалогу. Али, ја имам утисак да постоји добра америчко-европска координација и да може да буде нове динамике”, изјавио је поред осталог Хоџај.

Косовски аналитичар Имер Мушкољај је за Радио Сободна Европа изјавио да сусрет у Паризу може да буде добра прилика и за Косово и за Србију, а да у случају да се не одржи почетком јула месеца, постоји могућност да се организује септембра или октобра месеца, односно када након одржаних избора маја месеца у Европској унији на функцијама буду изабрани нови представници.

-Ако се сусрет у Паризу одржи, онда он може да послужи само као импулс за обе стране, да озбиљно схвате питање дијалога и да не напуштају дијалог. Али, свакако имајући у виду постављање оквира за дијалог и да се зна у ствари шта ће бити финале или коначни резултат дијалога, изјавио је Мушкољај за Радио Слободна Европа.

Иначе заменица српског премијера Зорана Михајловић је изјавила да је решење питања Косова и односа између српског и косовског народа одлучујуће за будућност, не само Србије већ и региона.

-Компромисом између Срба и Албанаца ће се затворити и последња страница ратова и конфликата на Балкану. Свако олако и неодговорно етикетирање ‘издајника’ за споразум са Албанцима и ‘патриота’ који претендирају да чувају Косово је више него једноставна политичка блокада. Свако ко на овакав начин дели интересе грађана против будућности Србије, ради против мира на Балкану, изјавила је Михајловић.

Говорећи на Главном одбору Српске народне странке, српски председник Вучић је поред осталог истакао да је питање Косова “тешко решити у складу са сопственим жељама”.

-Тешко ћемо и никада то неће да буде плод наших жеља, већ ће то да буде плод компромиса, па макар то било за неке будуће генерације, ако ми не будемо били у стању, без обзира на то да ли је наша кривица, или кривица Албанаца или људи у међународној заједници“, изјавио је Вучић.

Иначе, амерички амбасадор у Србији Кајл Скот је изјавио да “статус кво” на Балкану није одржив и да сви губе због прекида преговора између Косова и Србије.

-Они који верују да ће доћи до бољих услова у којима ће преговарати повољнији споразум, треба да знају да нема бољег тренутка од овог”, написао је Скот на свом Твитер профилу.

С друге стране, амерички експерт за балканска питања Даниел Сервер је у интервјуу за дневни лист “Коха диторе” изјавио да ако се Америка и Европа не сложе, не може бити споразума између Косова и Србије. Он је такође мишљења да обе стране треба да дигну руке од идеја које се тичу било какве промене граница, у циљу постизања коначног споразума о односима двеју земаља.

-Нисам сигуран да је Вучић за добар споразум за Косово. Нисам сигуран ни да Тачи може да понуди добар споразум. Обојица пуне себе са идејом о подели или кориговању граница, како год то називали. Сваки од њих мисли да може да постигне нешто, не дајући ништа другој страни. То није начин како се долази до споразума, изјавио је Сервер за дневни лист “Коха диторе”.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај

Амерички лого