„ЖЕНЕ ИЗ ТРОЈЕ“ пред Видовдан премијерно у Грачаници и Звечану

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Жене из Троје“, по Еврипидовом тексту и у режији Небојше Брадића, биће одржано 24. јун у Дому културе у Грачаници, а дан касније ће бити одиграна и у Звечану, саопштено је из Народног Позоришта из Приштине.

Представа је урађена у копродукцији са Народним позориштем Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара и у њеној реализицији и организовању гостовања учествује и Удружење „Дунавфест“ уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

– Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа ‘Жене из Троје’ је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви, бол који не припада само пораженима већ и победницима, оптужбa за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум -, истиче редитељ представе наводећи да је својим адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желео да укаже како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену.

Поред Брадића који је на основу Еврипида и Сартра за сцену адаприрао једну од најбољих античких трегедија у преводу на српски Данила Киша, ауторску екипу чине још костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић а за сценски покрет и говор побринули су се Вера Обрадовић и Владо Керошевић.

Глумачку екипу чине глумци ансамбала приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Ковачевић, Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић, Исидора Грађанин, Игор Дамњановић, Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Викторија Арсић, Ирена Станковић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Катарина Јеличић.
Представу „Жене из Троје“, након премијерног играња на Косову и Метохији, убрзо ће имати прилике да види публика широм Србије, на престижним летњим фестивалима: „Виминацијум фесту“ 30. јуна у Пожаревцу, „Новом Тврђава театру“ 8. јула у Чортановцима, „Театру у тврђави“ 10. јула у Смедереву, док се у августу за сада уговорена извођења на „Нишвил театарском фестивалу“ и „Антика фесту“ у Зајечару.