Нових шест месеци за визну либерализацију

Јуче је Министарски савет Европске Уније (ЕУ) објавио Нацрт документа, који још увек нема коначну форму, а у којем се наводи да се питање визне либерализације за Косово још увек разматра.

– Савет има у виду важност либерализације виза за грађане Косова. Комисија је формално предложила маја 2016. године трансферисање Косова на слободну листу Шенгена и представила Извештај јула 2018.године око испуњавања преосталих критеријума Марта 2019. године, Европски парламент је подржао предлог Комисије у првом разматрању. Одлуку око предлога се актуелно разматра у Савету – наводи се у закључку Европске Уније.

Иначе, ЕУ је оценила да је Косово испунило све услове за укидање виза, а то је дневном листу “Зери” потврдио и уред Високе представнице ЕУ и посреднице у косовско српском дијалогу Федерика Могерини.

– Јула 2018 године Комисија је потврдила да је Косово испунило све стандарде из мапе пута за либерализацију виза, укључујући и ратификовање Споразума о демаркацији са Црном Гором и испуњавање услова за борбу против организованог криминала и корупције – наводи се поред осталог у одговору Уреда Могерини.

Такође се истиче и да сада Европски парламент и Савет ЕУ треба да усвоји предлог Комисије за давање визне либерализације косовским грађанима.

Такође се истиче и да сада Европски парламент и Савет ЕУ треба да усвоји предлог Комисије за давање визне либерализације косовским грађанима.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је након Самита у Берлину изјавио да је добио подршку Немачке за давање визне либерализације за Косово и изнео убеђење да се то може догодити до краја јуна месеца ове године.  Он је на свом Фејсбук профилу подсетио да је марта ове године Европски парламент подржао предлог Европске Комисије за укидање виза грађанима Косова.

На конференцији за  штампу, коментаришући овај Нацрт документа ЕУ, Харадинај је изјавио да треба правити разлике, јер се у овом документу ради о о закључцима а не одлуци.

-Ушли смо у закључке, треба да уђемо у агенду и овај закључак треба гледати као успех за Косово, јер је Савет узео у обзир доношење одлуке о визама – изјавио је поред осталог Харадинај.

Он је оценио тенденциозним интерпретацију које се дају у напоменама ЕУ.

-Разумем тенденције за које се каже да су негативне, али треба бити опрезан у фактографији. Рећи да је донета негативна одлука, није истина. Истражују се много одређених тема, укључујући и либерализацију. Могли су да се дају закључци без питања либерализације. Тада би смо били губитници – изјавио је Харадинај.

Ово мишљење косовског премијера дели и посланица Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи, која је истакла да је марта прошле године Косово испунило последњи услов, демаркацију границе са Црном Гором и да се актуелна Влада ангажује да грађани добију визну либерализацију ове године.

– Има игара и трикова, стално је било и од Европске уније што се либерализације виза тиче, додати су захтеви – било је игра унутар игре. Такса и Асоцијација (српских општина) се не везују за визе. Тражити владавину закона и тражити примену антиуставног споразума је несразмерно – казала је Кадај Бујупи.

Она је такође истакла да повлачење одлуке о такси на српску робу или неке додатне критерије у замену за визну либерлизацију Косово неће прихватити. Она је признала да Косово мора још пуно тога да уради када је у питању владавина закона, понављајући да се то не може везивати за укидање визног режима.

-То је политичка игра и покушаји агенди неких да Косово преда суверенитет у дијалогу. Није добро давати брзе оцене, јер још увек нисмо добили Извештај (ЕУ). Не треба отворити врата штетним настојањима који уопште нису технички, него политичка игра да минимизира достигнућа – изнела је став Доника Кадај Бујупи, у интервјуу на телевизији “Клан Косова”.

Демуш Шаша, добар познавалац европских интеграција и извршни директор Института “Епик” је истакао да није довољно да Немачка подржава давање визне либерализације косовским грађанима.

-Друго, одлуку о питању либерализације виза ће донети 28 земаља чланица ЕУ, зато треба више радити како би се убедиле земље, као што су Француска и Холандија да је Косово напредовало у борби против корупције на високом нивоу, пошто је то главна забринутост ових земаља. Треће, треба правилно и хладнокрвно схватити да питање визне либерлизације није приоритет ЕУ у 2019-тој години-, изјавио је Шаша додајући да ЕУ има три приоритета: конституисање нових институција ЕУ, преговори о буџету ЕУ за период 2021–2027 и управљање процесом БРЕГЗИТ-а.

Иначе, уврежено је било мишљење да Савет министара ЕУ неће разматрати могућност давања зеленог светла за укидање визног режима Косову током шестомесечног председавања Румуније, која није признала косовску независност. Међутим, иако има очекивања да се ово питање разматра до краја године, током председавања Финске, косовски аналитичари не искључују могућност да до тога уопште не дође.

Као разлог наводе не само то што пет држава чланица ЕУ нису признале Косово, него незадовољство других чланица ЕУ које су поред осталог незадовољне нивоом борбе против организованог криминала и корупције на виском нивоу. Иначе у овом Нацрту извештаја у негативном контексту се помиње иИи увођење таксе на увоз српске и босанске робе, политизацију јавних служби и наводи се потреба нормализовања односа са Србијом и сарадња између ЕУ и Косова.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај