Седам деценија рада и постојања Музичке школе „Стеван Мокрањац“

Свечаним програмом, доделом награда и признања заслужним ученицима и наставницима, али и представницима локалне самоуправе, културних и образовних установа и медија који су на свој начин подржали рад Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Грачанице, ова образовна установа обележила је значајан јубилеј, 70 година постојања и рада.

Програм обележавања седам деценија успешног рада школе „Стеван Мокрањац“  отпочео је Музичко сценским делом о Мокрањчевом животу и раду, употпуњеним наступом хора и музичим тачкама у којима су ученици на клавиру, гитари и хармоници изводили композиције домаћих и светских аутора. Велико одушевљење и аплауз публике освојили су чланови школског хора за извођенње народне македноске песме „Јовано, Јованке“,  али и млади гитариста, ученик Арсеније Марковић, за изведбу шпанске игре.

Маестрално извођење „Шпанске игре“ ученика Арсенија Марковића, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Видно узбуђен, јер је публика одлично реаговала на сваку тачку програма, професор музике Немања Ђорђевић није крио емоције и задовољство.

 – Наша деца су дивна и велики потенцијали, ја сам уживао припремајући се за вечерашњи наступ са њима, а уједно овакви концерти су заправо огледало нашег целогодишњег рада – рекао је Ђорђевић и додао да ће се и убудуће трудити да школа „Стеван Мокрањац“ припрема више оваквих догађаја.

Професор музике, Немања Ђорђевић, фот: Н. Милосављевић, ГрачаницаОналјн

– Обећавам, а овај успешни концерт нас је додатно и мотивисао да још марљивије и активнији учествујемо у културном животу Срба на простору Косова и Метохије – закључио је Ђорђевић.

Године 1949., пет година по ослобођењу Приштине у Другом светском, у главном граду Аутономне покрајине Косово и Метохија отворена је прва Музичка школа названа по нашем чувеном композитору Стевану Мокрањцу.

Није случајно одлучено да се школа назове баш по њему, јер је Моракњац по наговору свог пријатеља Бранислава Нушића, који је у време Турске владавине на овим простирима био конзул у Приштини, дошао овде и  део свог живота проверо управо на Косову и Меотхији и Македонији сакупљајући и бележећи мелодије народних песама из ових крајева.

Наступ младих хармоникаша, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У седам деценија постојања школе стало је много успеха награда али и тешких момената. Тако је и ова образовна установа, попут многих српских школа, године 1999. прогнана из Приштине. После годину дана прекида у раду, једна број наставника, који није желео да се одсели за централну Србију, окупио се и поново покренуо рад школе. Како нису имали просторије у којим  би могли да наставе рад, кров над главом су им пружиле основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице, „Миладин Митић“ из Лапљег Села и „Кнез Лазар“ из Горње Гуштерице.

Андрија Јовић, директро школе, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

– Част и и огромно задовољство за мене је што се данас налазим на месту главног и одоговорног у школи у којој сам прво био ђак, а ево сада након завршене основне, срдње музичке и факултета у Приштини нашао се на њеном челу.  Заиста нема лепшег осећаја од тог, јер сам уз ову школу стасао, одрастао и осећам се дужним да и даље доприносим њеном развоју, каже за портал ГрачаницаОнлај директор школе Андрија Јовић.

Јовић се захвалио колегама и колективу школе не заборавивши да помене заслуге претходног директора Новице Арсића који је био на челу ове установе у најтежим тренуцима, после њеног измештања из матичне зграде у Приштини.

Захваљујући залагаљу локалне самоуправе  школа “Стеван Мокрањац“ је од 2015. године смештена на другом спрату Образовног центра у Лапљем Селу, чиме су после дугог „подстанарског стажа“ ученици и наставници коначно добили кров над главом.

– Сада коначно имамо одличне услове за рад са децом, опремљени смо свим инстурментима, а то се огледа и у томе што су наши ученици на неким од најпрестижнијих фестивала у земљи освојили значајне награде и признања – каже директор Јовић.

Он напомиње да у раду увек може бити и бољих резултата и да са колегама и представницима владиног и невладиног сектора ради на куповини концертног клавира за школу који им је неопходан за даљи рад са ученицима.

– И поред тога што вежбају на полуклавирима они освајају награде и признања, што нас, као школу, посебно чини поносним на њих – истиче Јовић.

На Међународном такмичењу у Кнажевцу, ученик Музичке школе „Стеван Моракњац“ Сава Здравковић овојио је прву награду, а потом и другу на међународном фестивалу у Београду. На међународном такмичењу у Новом Саду ученици Филип Мирковић и Милена Димитријевић такође су освојили значајне награде. Потом су уследиле награде за друго и треће место на редовном Фестивалу музичких и балетксих школа Србије. За школу је то изузетан успех, а и ученици и наставнци обећавају да ће их бити још, те да ће својој средини настојати да се одужују тако што ће наставити да доносе награде са свих такмичења на којима буду учествовали.

Штета што људи на кључним местима ове средине и овог нашет гета, представници власти по оба система, поједини директори основних и средњих школа, синоћ нису нашли за сходно да заузму место у великој Сали Дома културе у Грачаници и тако подрже колеге и младост на коју сви требамо да будемо поносни.

Ученици и наставници школе „Стеван Мокрњац“ своје аргументе и љубав према школи, завичају и ономе што раде и стварају, програмом који су припремили и наградама које су освојили то су даказали. Достојанствено, без ралога да се постиде пред било ким, прослававили су јубилеј школе. Какви су аргументи пресдставника локалних власти, али и појединих директора других школа, који се синоћ нису нашли у великој Сали Дома култруе, више никоме није ни важно. Као добри домаћини чланови колектива музичке школе и њима су припремили захвалнице, а све остлао је ствар образа и онога што човек носи у себи.

Иван Миљковић