Збрињавање расељених лица из колективних центара у општини Штрпце на јесен

Према подацима косовског Министарства за заједнице и повратак, у колективним центрима и приватним становима актулено живи око 3,000 интерно расељених лица. Како је изјавио министар, Далибор Јевтић, највећи број њих смештен је у четири колективна центра у општини Штрпце те да се на јесен очекује решавање њиховог стамбеног питања.

Слободан Стевановић из Штимља се пре 19 година доселио у „Лахор“, један од четири колективна центра у општини Штрпце. Каже да услови за живот нису идеални, али да му значи то што, након што је напустио свој дом, барем има кров над главом.

-Живот је као у колективном центру. Мислим, кад човек нема куд, онда што се каже – добро није, али има и горе. Ово је само кад човек мора, кад нема куд, и ми нисмо имали куд, па смо дошли овде и ту смо већ 19 година. Услови никакви такорећи, видите и сами и зграда и собе то је све старо и дотрајало. Овде живим сам, живео сам са оцем и мајком, они су умрли и сада сам остао сам – каже Слободан.

Живковић Добрила из Урошевца, у колективном смештају живи од 2002. године. Са тугом се присећа 1999. и одласка из родног града.

– Из куће смо изашли 1999., а овде смо дошли 2002. године. После тога ми се муж шлогирао 2003. Ишао је до Урошевца, да види кућу и кад је видео шта је остало од куће, имао је и алат у алатници је радио, а и приватно је радио кући , и кад је видео шта је остало од свега тога, после три месеца се шлогирао. Тежак је живот овде, али има још и горе. Хлеб нам доносе, намирнице свака три месеца дају. Што се тиче руководства, немам шта да кажем. Ако се нешто поквари позовемо их, дођу, поправе“, прича своју причу Добрила.

И Слободан и Добрила се надају да ће ускоро живети у бољим условима, у згради на Брезовици, где су у току завршни радови.

-Требало би да буде боље, ипак је то нова зграда. Сви се надамо бољем, а како ће да буде,  видећемо“,  каже Слободан.

И Добрила се нада да ће своје старачке дане провести у бољим условима.

-Још увек не знам када би требало да се уселимо у нове станове, али очекујемо да животни услови буду бољи него што су овде – додаје Добрила.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић каже да је приоритет  министарства на чијем је челу збрињавање оних који живе у колективним центрима. Каже да ово Министарство добро сарађује са Европском унијом (ЕУ) и подсећа да је и у Извештају Европске Комисије истакнуто да је Министарство за повратак и заједнице најуспешније када је реч о коришћењу ИПА фондова.

 -Имали смо могућност да добијемо додатна средстава и та средства користимо на начин да смо покренули иницијативу и идеју, а то је да градимо станове, то јест стамбене објекте, стамбене јединице у сарадњи са локалним самоуправама у оним општинама у којима постоји потреба да се колективни центи затварају. Општина Штрпце има највећи број интерно расељених лица која бораве у колективним  центрима на Брезовици и у том смислу смо дали приоритет опшини Штрпце. Ми ове године завршавамо изградњу стамбених јединица управо за те породице. Морам да нагласим да ће ти станови бити дати на коришћење тим лицима, они неће бити власници, неће бити у могућности да те станове продају ако желе да се раселе из општине Штрпце. То се односи и на друге општине –  објашњава  министар Јевтић.

Јевтић је сигуран да ће се за неколико месеци интерено расељена лица уселити у нове станове.

-Изградња ових станова је при крају. Очекујемо да на јесен званично уручимо кључеве породицама које треба да добију станове. Ради се на завршетку прилазног пута, пошто је дошло до раскопавања. Желимо да када се породице уселе  имају максимално добре услове и да све буде завршено у том смислу, и што се тиче стамбених јединица и прилаза овом насељу. Дакле, ја нећу још увек дати прецизан датум, јер је рок јесен ове године, али очекујем да то буде крај октобра ове године – наглашава  Јевтић.

Министар за заједнице и повратак је објаснио да је када је реч о расељеним лицима са Косова, покренута иницијатива слична регионалном програму,  који је урађјен са Хрватском и Босном и Херцеговином, а која ће се спроводити у сарадњи са Црном Гором, Македонијом и Србијом, те да ће у том смислу  конкурисати и да очекују да добију неопходна средства од Европкске Уније.

Маја Младеновић – РТВ Херц – Шртпце

Амерички лого