Кадри Весељи разрешио дужности своје партијске пријатеље

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Кадри Весељи, Председник Косовског парламента

Лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи је на јучерашњој конференцији за штампу обавестио јавност да ће „ослободити дужности “ све особе из ове партије које се актулено налазе на партијским или функцијама у институцијама, а који се суочавају са оптужницама за почињена кривична дела, односно злоупотребу службеног положаја, корупцију и непотизам. На конференцији за штампу Весељи је истакао да је почетком ове недеље обећао да ће се снажно ангажовати у борби против негативних појава и разних злоупотреба.

„То очекују од нас грађани, јер је њима довољно речи и желе да виде конкретна деловања. Нема друге опције осим да делујемо и ми постављамо нови стандард етике. Прво почињемо од себе, а после овај стандард ширимо на сваки сегмент. Данас сам ја испред вас да сведочим да смо одлучни у овој борби“, изјавио је поред осталог Весељи.

На листи оних који су „ослобођени дужности“ су Бесим Бећај, министар за иновације и предузетништво, Агим Чеку заменик министра Безбедосних снага Косова и Њази Круезиу, саветник председника парламента Кадрија Весељија.

Бесим Бећај је на данашњој конференцији за штампу истакао да је јутрос поднео оставку премијеру Рамушу Харадинају, твдећи да су оптужница против њега без основе.

„Обећавам вам да ћу бити ослобођен оптужнице, јер нема основе за оптужбе. Оптужница је са недостацима, ја сам поносан на мој успех. Убеђен сам да нисам прекршио закон. Еплог ће доћи брзо“, изјавио је Бећај, додајући да ће и даље бити део Демократске партије Косова, јер јој је дао допринос.

Иначе, оптужница терете Бесима Бећаја у предмету „Пронто“, односно за почињено кривично дело „Кршење равноправног статута држављана и становника Републике Косово“.

Поред Бећаја, у судском предмету „Пронто“ оптужује се још 10 особа, међу којима и бивши шеф парламентране групе Демократске партије Косова Адем Грабовци и посланик ове партије Зенун Пајазити.

И Весељијев саветник Њази Круезиу је потрдио да је напустио свој положај само 30 минута после изјаве свог шефа да ће „ослободити дужности“ све оне који се терете за почињено кривично дело.

„Није суспензија, то је споразум који смо имали са господином Кадрием Весељијем, да се сви званичници са оптужницама који су политички именовани, ослободе позиције, како би дали пример“, изјавио је за Т7 Круезиу.

Ова одлука Кадрија Весељија изазвала је реаговања, како међу косовским аналитичарима, тако и међу активистима Демократске партије Косово.

За телевизију Т7, члан ове парије Нехат Мустафа сматра да је Весељи требало много раније да донесе овакву одлуку и да је било потребно да људи и сами оду или не буду чак ни учесници Конвенције ове партије.

„Многи од њих треба да се уклоне са листе за Управни одбор (партије). Ту би требало да буду укључени и председници општина, где су председници из Демократске партије Косова, треба разјаснити ко ће се удаљити а ко не“, рекао је Мустафа.

Реаговао је и Ћемајл Мустафа који је недавно изабран за председника Демократске партије Косова у Гњилану, а који се још увек суочава са оптужницом за злоупотребу службеног положаја док је обављао функцију председника општине Гњилане. Путем фејсбук профила, Мустафа је поручио да истина боли, али и лечи.

„Честитам председнику Весељију на одлуци да оптуженима за криминал, корупцију, прекорачење званичних обавеза и за непотизам суспендује јавне обавезе у партији и у институцијама. Само они који данас и сваког наредног дана буду уз ову одлуку, слуге су чишћења нашег „дворишта“ и и затим нашег друштва у целости. Истина често боли, али она и одрживо лечи“, написао је Мустафа на свом фејсбук профилу.

Беким Кабаши, добар познавалац политичких кретања на Косову је истакао да ова одлука Весељија може да представља проблем, јер има особа које су именоване, а да је ситуација код оних који су изабрани на изборима, ситуација мало другачија.

Бетим Муслиу из Косовског института за правосуђе каже да је иницијатива Весељија добра, јер се тако отвора пут именовању особа са интегритетом на јавне положаје и позиције у самој партији.

„Док смо до сада стално имали изјаве и реторику да ће бити конкретног деловања у правцу борбе против корупције и удалјавање званичника са спорним интегритетом без деловања, то није ништа друго до својеврсна хипокризија“ , изјавио је Муслију.

Он такође истиче да против корупције првенствено треба да се започне борба унутар система правосуђа.

„На крају крајева, ако ћемо имати све те званичнике слободне, амнестиране од стране правосудног система, онда ће ово резултирати као фарса, јер ако је речено оно што се стално коментарише за систем правосуђа, да је у рукама политике и ако та политика настави да има свој утицај на систем правосуђа како би ослободила све, онда нећемо имати изградњу новог стандарда који очекују сви грађани, који очекујемо и ми из цивилниг друштва“, изјавио је поред осталог Бетим Муслију.

Сличан став има и Артан Мурати из Демократског института Косова, који сматра да политички лидери, посебно они који су имали власт, имају прилику да се боре против корупције.

„На основу бројева и особа који се налазе у председништву, Управном одбору, фактички један добар број људи актулено има или су у прошлости имали проблем са законом. Ако је ово истина и озбиљно, треба поздравити као акт, али остаје да се види како ће се то одвијати у пракси. Није довољно само да се каже да ће ослободити обавеза, него треба да се предузму конкретни кораци и то одмах“, изјавио је Мурати.

За аналитичара Имера Мушкољаја, ова одлука Весељија представља покушај да покаже своју снагу након реизбора на чело партије, наводећи да је управо са људима који се терете за злоупотребу положаја, годинама сарађивао и јачао своју партију. Он каже да је Демократска партија Косова изграђена захваљујући корупцији и организованом криминалу, да је оваква одлука Весељија уствари само фасада, те да се две деценије организованог криминала и корупције не могу заборавити „ослобађањем од обавеза“ неколико чланова ове партије.

Како преноси Коха диторе, позивајући се на своје изворе, Весељи ће наредних дана тражити и од премијера Рамуша Харадинаја да удаљи и друге министре у Влади који се терете за неко од кривичлних дела. Како исти лист преноси, ради се о министру Безбедносних снага Косова Рустему Бериши, који се оптужује за преувеличавање листе ветерана ОВК и министра за инфраструктуру Паља Љекаја, оптуженог за злоупотребу службеног положаја. Из Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја, која је део владине коалиције, лист Коха диторе посећа и на министра за трговину и индустрију Ендрита Шаљу који је оптуживан за неовлашћено поседовање или употребу оружја, а за исто дело се оптужује и министар за дијаспору Дардан Гаши. Из Пацолијеве Алијансе за будућност Косова се због конфликта интереса оптужује министар за економски развој Ваљдин Лука.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај