Специјално тужилаштво прикупља информације о саветнику председника Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Председник Косова Хашим Тачи је ослободио дужности досадашњег саветника Бранислава Николића. У саопштењу се наводи да претходно његов Уред није имао информација о сумњивим активностима у које је био укључен смењени Николић.

“Уред председника за озбиљно узима извештавање медија о могућем укључивању господина Николића у сумњиве активности, било криминалне природе или које угрожавају националну безбедност. Почев од принципа поштовања закона и да би пружили простор званичницима безбедности да обаве независну истрагу у вези овог случаја, председник Републике Косово, Хашим Тачи, на основу његових уставних и законских компетенција, ослободио је дужности политичког саветника, господина Бранислава Николића”, истиче се у овом саопштењу.

Одмах након “ослобађања дужности” Бранислава Николића од стране председника Косова, Специјално тужилаштво Косова је започело прикупљање доказа.

“У Специјалном тужилаштву Републике Косово нема отвореног случаја у вези особе о којој је реч. Специјално тужилаштво ће започети са прикупљањем чињеница и доказа ради анализе да ли има основе за почетак истраге или не и касније ће обавестити јавност у вези предузетих радњи“, наводи се у одговору Специјалног тужилаштва Косова медијима.

С друге стране шеф посланичке групе Покрета Самоопредељење Гљаук Коњуфца је затражио хитно одржавање састанка Савета безбедности, који по Уставу Косова треба да сазове премијер.

“Створени су услови за хитно одржавање Савета безбедности Косова јер је у Уреду председника државе запослен Бранислав Николић. Према медијима, овај човек је члан српске државне информативне службе, а према нашем Уставу (члан 94, тачка 5 везано за члан 127, тачка 2) Саветом безбедности председава премијер”, написао је на свом фејсбук профилу, поред осталог Коњуфца.

Премијер Харадинај је на питање телевизије Т7 одговорио да је проблем везан за председниковог саветника посао компетентних институција и да процедура мора да се поштује.

“Ми не можемо да сазовемо Савет безбедности само зато што је неко објавио неку вест. Ми ћемо пратити процедуре и могу само толико да кажем. Информације у овом случају могу да дођу од било кога и ми не можемо да предузмемо радње на време, али можемо да делујемо и да потврдимо те информације а затим да констатујемо да ли је угрожена национална безбедност”, изјавио је Харадинај.

Посланица Демократског савеза Косова Вјоса Османи је за “Газета Еxпресс” изјавила да је национална безбедност угрожена јер је у кабинету председника као саветник био ангажован “бивши агент БИА”. Она сматра да председник Тачи треба да објасни како је Николић успео да постане његов саветник.

“Скандал је великих размера који угрожава нашу националну безбедност и мени је необјашњиво зашто институције не предузимају никакву активност како би установиле како је ова особа завршила унутар институције председника. Председник такође треба да преузме одговорност због угрожавања наших грађана таквим неодговорним деловањима”, изјавила је Османи.

Иначе, Вјоса Османи је пре више година обављала функцију саветника бившег председника Косова Фатмира Сејдиуа и у овом је контексту истакла да сваки саветник има приступ важним информацијама, које се у великом броју случајева тичу националне безбедности и процеса изградње државе, дакле и класифицираним информацијама и документима. Она је изнела став да такве информације или документа могу да се злоуотребе и угрозе Косово.

“Током периода када сам радила са председником Сејдиуом, могу да кажем да је свака особа која је била ангажована у кабинету прошла процедуру верификације, па и професионалне прошлости, али и других ангажовања која су могле да имају те особе и они су запослени тек након верфикације. Ово је нормална пракса у свакој државној институцији и током тог процеса верификације, наравно да је кабинет председника сарађивао са нашим институцијама и са амбасадорима КВИНТА-е и са КФОР-ом”, истакла је Османи.

Вест да је саветник председника Тачија као агент српске тајне службе радио против Ослободилачке војске Косова (ОВК) први су објавили “Газета Експрес” и телевизија “Т7”. Како се прецизира, јавни сервис РТВ Косово је објавила снимак и разговор из 2009. године који сведочи да су особе које се виде на снимку агенти српске тајне службе који су дошли на Косово како би понудили хиљаде евра људима тражећи заузврат да сведоче против припадника ОВК, односно (могуће лажно) сведоче о трансплантацији људским органима током рата на Косову. Ове су особе ухапшене, а међу њима је био и Бранислав Николић, који 2016 године именован за Тачијевог саветника.

Питање које постављају посланици опозиције је како је могуће да је Николић годинама имао приступ важним информацијама и колико је способна Агенција за интелигенцију Косова, која је по њима, очито направила велики пропуст.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај