На данашњи дан киднаповано девет рудара површинских копова Белаћевац

Данас је тачно 21 година од првих масовних киднаповања српских цивила на Косову и Метохији. Породице жртава и Удружења киднаповаих и убијених Срба на Косову и Метохији обележили су данас тај дан питањем: „Где су њихови најмилији и да ли ће се икада привести правди они који су рударе отели са радних места?“

Припандици албанске терористичке ОВК опколили су и упали у рудник Белаћевац и од рудара Срба и Албанаца отели само Србе које су камионима одвезли у правцу планине Ћићевице. Било је тридесетак киднапера у маскирним униформама, а киднаповани рудари држани су са осталим киднапованим Србима у логорима Лапушник и Ликовац који су били под командом Фатмира Љимаја, једног од команданата такозване Ослободилачке војске Косова – рекао је за наш портал Симо Спасић.

Тог 22 јуна, 1998. године, у јутарњм сатима, на путу до радног места, киднаповани су Петар (1970), Душан (1942) и Зоран (1968) Ађанчић, Филип Гојковић (1952), Мирослав Трифуновић(1955), Србољуб Савић(1951), Мирко Буха(1948), Божидар Лемпић(1959) и Драган Вукмировић (1958). Породице киднапованих рудара и породице косметских жртава и после 21 годину истичу да очекују правду за отмице невиних српских рудара.

До сада су само два тела предата породицама.

Анђелка Ћуп