Na današnji dan kidnapovano devet rudara površinskih kopova Belaćevac

Danas je tačno 21 godina od prvih masovnih kidnapovanja srpskih civila na Kosovu i Metohiji. Porodice žrtava i Udruženja kidnapovaih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji obeležili su danas taj dan pitanjem: „Gde su njihovi najmiliji i da li će se ikada privesti pravdi oni koji su rudare oteli sa radnih mesta?“

Pripandici albanske terorističke OVK opkolili su i upali u rudnik Belaćevac i od rudara Srba i Albanaca oteli samo Srbe koje su kamionima odvezli u pravcu planine Ćićevice. Bilo je tridesetak kidnapera u maskirnim uniformama, a kidnapovani rudari držani su sa ostalim kidnapovanim Srbima u logorima Lapušnik i Likovac koji su bili pod komandom Fatmira Ljimaja, jednog od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Kosova – rekao je za naš portal Simo Spasić.

Tog 22 juna, 1998. godine, u jutarnjm satima, na putu do radnog mesta, kidnapovani su Petar (1970), Dušan (1942) i Zoran (1968) Ađančić, Filip Gojković (1952), Miroslav Trifunović(1955), Srboljub Savić(1951), Mirko Buha(1948), Božidar Lempić(1959) i Dragan Vukmirović (1958). Porodice kidnapovanih rudara i porodice kosmetskih žrtava i posle 21 godinu ističu da očekuju pravdu za otmice nevinih srpskih rudara.

Do sada su samo dva tela predata porodicama.

Anđelka Ćup