Српска координација: Никада нећемо престати да тражимо истину и правду за отете и убијене Србе на Косову и Метохији

Поводом 21. годишњице од прве масовне отмице Срба на Косову и Метохији од стране припадника терористичке Ослободилачке војске Косова, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје саопштење за јевност у коме подсећа да починиоци до данас нису отркивени ни приведени правди.

Дана 22. јуна 1998. године, припадници терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова су у раним јутарњим часовима извели из аутобуса, којим су се превозили на посао, деветоро Срба – радника површинског копа “Белаћевац“ – Термоелектране Обилић, Електропривреде Србије и одвели их у непознатом правцу. Отети су: Душан, Перо и Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

О њиховој судбини до дана данашњег, нема никаквих информација.

Рудари нису били заробљени у ратним дејствима, јер тих дејстава тада није ни било, нити нити су били наоружани, већ су киднаповани са својих радних места само зато што су били Срби.

Киднаповање рудара са копа ‘Белаћевац“, прво је у низу масовних киднаповања Срба на Косову и Метохији од стране припадника терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова, која су уследила током наредне две и по године, када је киднаповано око 1000 Срба а о судбини њих 532 се још увек се ништа не зна.

Након доношења Резолуције СБОУН бр. 1244 и стављања територије Косова и Метохије под управу Уједињених нација, породице жртава дошле су до сазнања да се посмртни остаци киднапованих највероватније налазе у јами Жиливоде на територији општине Вучитрн. Након вишегодишње борбе породица жртава, припадници ЕУЛЕКС-а започели су истраживање ове локације током 2010. године. Јула 2012. године, из неразјашњених разлог,а јаму Жиливоде је захватио пожар који је трајао данима а већ 2. августа 2012. године, мисија ЕУЛЕКС је саопштила да на овој локацији “људски остаци нису пронађени“.

Српска координација у име породица несталих на простору Косова и Метохије, с огорчењем и протестом, подсећа да до данас нико није одговарао за злочин у Белаћевцу, као ни за бројне друге ратне злочине, који су припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, починили над недужним Србима на Косову и Метохији.

Подсећајући на овај злочин, Српска координација никада неће престати да тражи истину и правду за отете и убијене Србе на Косову и Метохији и да указује на одговорност ЕУЛЕКС-а и других међународних мисија, одговорних за владавину права на Косову и Метохији.