Душан Јањић: Елементарно познавање геополитике каже да Западу и те како одговара неодовршена прича на Косову да би контролисао и Косово и Србију и Балкан

Директор Форума за етничке односе из Београда, Душан Јањић тврди да су Београд и Приштина близу одлуке да ли ће бити наставка дијалога. У изјави за портал Грачаница онлајн Јањић је оценио да је Париз прекретница, те да ће се у том смислу кајати ко не оде у престоницу Француске, јер ће се без њега доносити одлуке. Међутим, наглашава Јањић,  у случају да догађај у Паризу пропадне и не дође једна од страна, односно не дођу обе стране, онда треба очекивати сахрањивање досадашњег бриселског дијалога.

– Ако се оде у Париз у суштини нас чека оживљавање дијалога – рекао је Јањић.

Душан Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косово не може да издржи таксе о од 100%

Душан Јањић наглашава да се очекује да се у Паризу стране изјасне како ће пребродити проблеме са таксама, које су направиле мимо дијалога.

– Очекује се да се пре, а не на самом састанку у Паризу саопшти одлука о суспензији такси, а да са своје стране Србија престане са причом да је све из постигнутих споразума применила. Мора се договорити принцип да ће се проблеми због којих су и настале таксе отклањати и друго, мора се договорити технологија наставка рада – рекао је директор београдског Форума за етничке односе.

Јањић наглашава да таксе на увоз робе из БиХ и Србије нису имагинација Рамуша Харадинаја.

– Као што знамо прва иницијатива за постављањем такси од 10% потекла је од Кадрија Весељија и ПДК, онда је Харадинај као део владајуће коалиције то подигао на 100% и из тога је касније произишла серија потеза. Оног часа када су проглашене таксе, почело је ангажовање полиције, царина, евиденција роба и демонстрирање суверенитета Косова унутар економије, како би рекли стручњаци, да и Косово има мишиће и да може да узврати – рекао је Душан Јањић.

Он наглашава да су Приштину у овом делу увођења такси на робу из Србије и БиХ прећутно подржали и Форин офис и Контакт група што је у косовској јавности подигло моћ и популарност Харадинаја, који према Јањићевом мишљењу, сада има капитал с којим неће тек тако да тргује.

–  Ово што он (Рамуш Харадинај – прим. аут.)  ради је типична грешка балканских политичара који  не знају када треба да стану, не знају када је довољно. Мислим да је он урадио пуно за себе, пуно да покаже да Косово може да узврати. Међутим,  крајње инаћење са суспензијом такси значи да Косово не може да издржи таксе и не може да издржи негативне ефекте које има,  а то је полако изолација из међуранодне трговинске сарадње, они то не могу издржати – оцењује Душан Јањић.

Душан Јањић, фото: Споразум

Београд направио велику грешку када је ЗСО представио као свој највећи добитак

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да званична Приштина много тога није испунила од договореног у Бриселу ни када су у питању образовање и дипломе, међутим, додаје да своје обавезе није испоштовала ни Србија када је у питању слобода кретња.

–  Ако би сада правили баланс ко шта све није испунио, вага би скоро мировала. Што се тиче Заједнице српских општина (ЗСО) тачно је да нема напретка, тачно је да обе стране ћуте о судбини нацрта Статута који је направио стручан тим. Ћуте као да су умрли, а Могеринијева, нестала. Зна се да је нацрт Статуа неформално прослеђен пре 4 до 5 година. Очигледно је ЗСО постала важно политичко питње – наглашава Јанић.

Он сматра да је Београд направио велику грешку када је ЗСО представио као свој највећи добитак, а онда као црвену линију и тиме је сигнализирао и Приштини и Бриселу да је то тачка на основу које могу да га уцењују.

– Ми знамо да то није највећи добитак. Највећи добитак је завести мир, ред, стабилност, права свих грађана, а ЗСО је један облик организовања вршења централне власти Косова на један децентрализован начин. Дакле, апсолутно је то постала, једна црвна линија из које Београд не зна како да одступи и како да добије нешто функционалније од тога, а косовски политичари на томе билдују своје мишиће – наводи Душан Јањић.

Јањић наглашава да је суштина у ономе на шта су се политичари и у Београду и у Приштини јавно обавезали и шта су потписали.

 – Ви можете из тога да изађете и то је тајна страха од Париза, као што је рекао Вучић: Ако не одеш неће бити добро, ако одеш биће тешко. Потписали сте обавезе, можете да их не извршавате, али ајде онда да рашчистимо: Јел ви идете у ЕУ?  Не идете! –  Молим лепо! Вратите оно што сте добили! То је смрт за два друштва! Излазак из евроинтеграција је смрт две економије и два друштва. Сада је једноставно ствар дотерала цара до дувара и цар, зовимо га ЕУ и Америка, не желе више да губи време на те игрице око ЗСО и такси – каже Јанић

Он сматра да косовски премијер Рамуш Харадинај веома греши када заоштрава став код косовске јавности поводом Заједнице српских општина, а поготову се, како каже, Тачи огрешио о принципе Контакт групе, када је то хтео да тргује територијом.

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Нико не жели решење питања кончаног статуса Косова

Замољен да прокоментарише решавање питања статуса Косова и његово евентуално признање од стране Србије, директор Форума за етничке односе Душан Јањић је рекао:

– Зашто бих ја дао нешто што је моје, ако ти тврдиш да је Косово лажна држава, а у дубини душе људи осећају да се ту ради о трговини, ја да признам Косово као државу, а они мени да дају део мога и то вам делује као несувисла шала, као апсурд, а у суштини ту нема решења баш због тога што статус није решен – каже Јањић.

Он наглашава да главна ствар коју преговарачи о границама нису видели, а има их пуно, јесте да нико не жели коначно решење питања Косова.

– Друга је ствар шта они причају. Неформално ја сам молио Николића, Вучића, Дачића да ми кажу два три имена државника који су њима у званичним ситуацијама рекли да траже признање Косова. Ја вам тврдим не постоје! Постоје саветници који ће рећи да је боље за вас да то затворите, али такав врста притиска не постоји. Елементарно познавање геополитике каже да Западу и те како одговара неодовршена прича на Косову да би контролисао Косова, а преко њега Србију и Балкан.

Јањић упозорава да је бриселски дијалог дефинисан као статусно неутралан што, како каже значи да неће бити признања Косова:

–  Биће признања да постоји Република Косово, после ће Канцеларија за везу, која већ постији у собама ЕУ, преселити у собе које су обележене Србијом и то је то!  Биће јасне одредбе о томе да чланство у међународним јавним организацијама не прејудицира призанање у пуном смислу по нормама међународног јавног праварекао је Јањић.

Директор београдског Форума за етничке односе је на крају додао да осим принципа за демаркацију неће бити територијалне размене између Косова и Србије.

А. Ћуп – И. Миљковић