Dušan Janjić: Elementarno poznavanje geopolitike kaže da Zapadu i te kako odgovara neodovršena priča na Kosovu da bi kontrolisao i Kosovo i Srbiju i Balkan

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić tvrdi da su Beograd i Priština blizu odluke da li će biti nastavka dijaloga. U izjavi za portal Gračanica onlajn Janjić je ocenio da je Pariz prekretnica, te da će se u tom smislu kajati ko ne ode u prestonicu Francuske, jer će se bez njega donositi odluke. Međutim, naglašava Janjić,  u slučaju da događaj u Parizu propadne i ne dođe jedna od strana, odnosno ne dođu obe strane, onda treba očekivati sahranjivanje dosadašnjeg briselskog dijaloga.

– Ako se ode u Pariz u suštini nas čeka oživljavanje dijaloga – rekao je Janjić.

Dušan Janjić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kosovo ne može da izdrži takse o od 100%

Dušan Janjić naglašava da se očekuje da se u Parizu strane izjasne kako će prebroditi probleme sa taksama, koje su napravile mimo dijaloga.

– Očekuje se da se pre, a ne na samom sastanku u Parizu saopšti odluka o suspenziji taksi, a da sa svoje strane Srbija prestane sa pričom da je sve iz postignutih sporazuma primenila. Mora se dogovoriti princip da će se problemi zbog kojih su i nastale takse otklanjati i drugo, mora se dogovoriti tehnologija nastavka rada – rekao je direktor beogradskog Foruma za etničke odnose.

Janjić naglašava da takse na uvoz robe iz BiH i Srbije nisu imaginacija Ramuša Haradinaja.

– Kao što znamo prva inicijativa za postavljanjem taksi od 10% potekla je od Kadrija Veseljija i PDK, onda je Haradinaj kao deo vladajuće koalicije to podigao na 100% i iz toga je kasnije proizišla serija poteza. Onog časa kada su proglašene takse, počelo je angažovanje policije, carina, evidencija roba i demonstriranje suvereniteta Kosova unutar ekonomije, kako bi rekli stručnjaci, da i Kosovo ima mišiće i da može da uzvrati – rekao je Dušan Janjić.

On naglašava da su Prištinu u ovom delu uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH prećutno podržali i Forin ofis i Kontakt grupa što je u kosovskoj javnosti podiglo moć i popularnost Haradinaja, koji prema Janjićevom mišljenju, sada ima kapital s kojim neće tek tako da trguje.

–  Ovo što on (Ramuš Haradinaj – prim. aut.)  radi je tipična greška balkanskih političara koji  ne znaju kada treba da stanu, ne znaju kada je dovoljno. Mislim da je on uradio puno za sebe, puno da pokaže da Kosovo može da uzvrati. Međutim,  krajnje inaćenje sa suspenzijom taksi znači da Kosovo ne može da izdrži takse i ne može da izdrži negativne efekte koje ima,  a to je polako izolacija iz međuranodne trgovinske saradnje, oni to ne mogu izdržati – ocenjuje Dušan Janjić.

Dušan Janjić, foto: Sporazum

Beograd napravio veliku grešku kada je ZSO predstavio kao svoj najveći dobitak

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da zvanična Priština mnogo toga nije ispunila od dogovorenog u Briselu ni kada su u pitanju obrazovanje i diplome, međutim, dodaje da svoje obaveze nije ispoštovala ni Srbija kada je u pitanju sloboda kretnja.

–  Ako bi sada pravili balans ko šta sve nije ispunio, vaga bi skoro mirovala. Što se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO) tačno je da nema napretka, tačno je da obe strane ćute o sudbini nacrta Statuta koji je napravio stručan tim. Ćute kao da su umrli, a Mogerinijeva, nestala. Zna se da je nacrt Statua neformalno prosleđen pre 4 do 5 godina. Očigledno je ZSO postala važno političko pitnje – naglašava Janić.

On smatra da je Beograd napravio veliku grešku kada je ZSO predstavio kao svoj najveći dobitak, a onda kao crvenu liniju i time je signalizirao i Prištini i Briselu da je to tačka na osnovu koje mogu da ga ucenjuju.

– Mi znamo da to nije najveći dobitak. Najveći dobitak je zavesti mir, red, stabilnost, prava svih građana, a ZSO je jedan oblik organizovanja vršenja centralne vlasti Kosova na jedan decentralizovan način. Dakle, apsolutno je to postala, jedna crvna linija iz koje Beograd ne zna kako da odstupi i kako da dobije nešto funkcionalnije od toga, a kosovski političari na tome bilduju svoje mišiće – navodi Dušan Janjić.

Janjić naglašava da je suština u onome na šta su se političari i u Beogradu i u Prištini javno obavezali i šta su potpisali.

 – Vi možete iz toga da izađete i to je tajna straha od Pariza, kao što je rekao Vučić: Ako ne odeš neće biti dobro, ako odeš biće teško. Potpisali ste obaveze, možete da ih ne izvršavate, ali ajde onda da raščistimo: Jel vi idete u EU?  Ne idete! –  Molim lepo! Vratite ono što ste dobili! To je smrt za dva društva! Izlazak iz evrointegracija je smrt dve ekonomije i dva društva. Sada je jednostavno stvar doterala cara do duvara i car, zovimo ga EU i Amerika, ne žele više da gubi vreme na te igrice oko ZSO i taksi – kaže Janić

On smatra da kosovski premijer Ramuš Haradinaj veoma greši kada zaoštrava stav kod kosovske javnosti povodom Zajednice srpskih opština, a pogotovu se, kako kaže, Tači ogrešio o principe Kontakt grupe, kada je to hteo da trguje teritorijom.

Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Niko ne želi rešenje pitanja končanog statusa Kosova

Zamoljen da prokomentariše rešavanje pitanja statusa Kosova i njegovo eventualno priznanje od strane Srbije, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao:

– Zašto bih ja dao nešto što je moje, ako ti tvrdiš da je Kosovo lažna država, a u dubini duše ljudi osećaju da se tu radi o trgovini, ja da priznam Kosovo kao državu, a oni meni da daju deo moga i to vam deluje kao nesuvisla šala, kao apsurd, a u suštini tu nema rešenja baš zbog toga što status nije rešen – kaže Janjić.

On naglašava da glavna stvar koju pregovarači o granicama nisu videli, a ima ih puno, jeste da niko ne želi konačno rešenje pitanja Kosova.

– Druga je stvar šta oni pričaju. Neformalno ja sam molio Nikolića, Vučića, Dačića da mi kažu dva tri imena državnika koji su njima u zvaničnim situacijama rekli da traže priznanje Kosova. Ja vam tvrdim ne postoje! Postoje savetnici koji će reći da je bolje za vas da to zatvorite, ali takav vrsta pritiska ne postoji. Elementarno poznavanje geopolitike kaže da Zapadu i te kako odgovara neodovršena priča na Kosovu da bi kontrolisao Kosova, a preko njega Srbiju i Balkan.

Janjić upozorava da je briselski dijalog definisan kao statusno neutralan što, kako kaže znači da neće biti priznanja Kosova:

–  Biće priznanja da postoji Republika Kosovo, posle će Kancelarija za vezu, koja već postiji u sobama EU, preseliti u sobe koje su obeležene Srbijom i to je to!  Biće jasne odredbe o tome da članstvo u međunarodnim javnim organizacijama ne prejudicira prizananje u punom smislu po normama međunarodnog javnog pravarekao je Janjić.

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose je na kraju dodao da osim principa za demarkaciju neće biti teritorijalne razmene između Kosova i Srbije.

A. Ćup – I. Miljković