Изложба радова са ликовне колоније «Видовдан 2019.»

Отварање изложбе радова насталих на овогодишњој Ликовној колонији „Видовдан 2019“ и уручивање награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ одржаће се у уторак 25. јуна 2019. године у 20 часова у у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Уметнички савет и жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2019. годину  који је радио у саставу: проф. мр Петар Ђуза, академска сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награда за животно дело „Лонгин“ додели истакнутом српском сликару и вајару Милошу Шобајићу из Београдаза изузетан сликарски опус у коме „мотиви сукоба, насиља, изгона и жртве као архетип цивилизације која се провлачи кроз читаву историју и човекову потребу да се и тако распет, огољен и одран, ослободи тог моћног притиска и искорачи у други свет“ а награда за младог уметника „Димитрије Поповић“ сликару Лазару Шошевићу из Урошевца (Ниша).

„Чини се никад занимљивија колонија по различитим основним вокацијским изразима и разноликостима постмодернистичких приступа у досадашњој видовданској продукцији. Богатство те продукције се огледа у разноврсности транспоновања људских емоција и разуђености сликарских целина учесника“ – пише у предговору каталога Небојша Јевтић.

Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.