Скупштина Косова: Усвојен извештај истражне комисије о депортацији турских држављана

Скупштина Косова је на ванредној седници усвојила извештај истражне комисије о хапшењу и депортацији шесторице турских држављана с краја фераурара прошле године. Истовремено су парламентарне групе Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова поднеле захтев да се за три дана одржи нова ванредна седница косоваког праламента о лошем стању у образовању на Косову на свим нивоима.

На захтев групе од четрдесеторо посланика одржавана је ванредне седнице Скупштине Косова поводом хапшења шесторице турских држављана од 26. марта прошле године.  С обзиром на то да у сали поново није било ни једног српског посланика, на самом почетку, када је представник  скупштинске комисије, која је радила на случају хапшења турских држављана , Џељаљ Свециа, иначе, посланик покрета Самоорпедељења, почео да представља извештај скупштинске комисије, превод је прекинут тако да је наша и екипра РТК ,2 које су пратила ванредно задесање, отежано наставиле да прати ток ванредне седнцие косовског парламента.

Посланик ААК – Мухарем Нитај, фото: Н. Милосављевић. ГрачаницаОнлајн

Посланик Алијансе за будноћност Косова Мухарем Нитај, који је такође био члан парламентарне истражне комисије за депортацију шест турских држављана, изјавио је да је извештај који је на почетку заседање представљен од стране Џељаља Свеција тачан те да су изнети закључци и препоруке јака основа за неопходне измене правног оквира којим би се  регулисало питање привођења и депортације страних држављана.

Нитај је изнео податак да комисија никада није успела да се изјасни ко је издао наређење за депортацију турских држављана са Косова.

Посланик Рамушове странке је додао да онај ко је био обавештен о операцији протеривања шест турских држављана, мора да је након тога  инфомрације прено председнику Косова Хашиму Тачију, те да се треба прихватити чињеница да се истражна комисија није изборила ни са једном од ових сумњни и наводних тврдњи.

Нитај је устврдио да је ово питање постало тема политике и сукоба између ПДК и опозиционих странака на нивоу истражних комисија.

Скупштина Косова је на крају ипак усвојила извештај истражне парламентарне комисије  о депортацији шесторице тусрких држављана.

Иначе, Парламентарне групе Покрета Самоопредељења и Демократског савеза Косова поднеле су захтев за ванредно заседање Скупштине у вези са лошом ситуацијом у образовном систему Косова на свим нивоима и одлукама МОНТ-а. Две опозиционе странке затражиле су да се ова ванредна седница одржи у четвртак, 27. јуна у 11:00 часова.

И.Миљковић