„Тајни“ састанак у Берлину претходио неуспеху самита у Паризу

Сада је сигурно да се билатерални састанак у Паризу између представника косовских и српских институција и њихових тимова укључених у дијалог за решавање односа између Косова и Србије неће одржати како је планирано, почетком јула ове године.

Оваква одлука је очито уследила након „тајног састанка” у Берлину који су имали Авни Арифи, бивши шеф кабинета премијера Рамуша Харадинаја и Марка Ђурић директор Канцеларије за Косово и Метохију у српској Влади, са својим тимовима, а којем су посредовали Француска и Немачка.

Премијер Рамуш Харадинај није до сада јавно реаговао на критике председника Косова и опозиције што о овом састанку нису обавештене друге институције власти, а председник Србије Александар Вучић је изјавио да је он лично на састанак послао Марка Ђурића.

Он је обаснио да се не ради ни о каквом тајном састанку, већ се тиче припреме самита у Паризу и да је био договор да се о томе не прича јавно.

„Поручио сам да је Србија конструктивна и да је важно уклањање антицивилизацијске таксе, али Албанцима није пало напамет да укину таксе и зато нема резултата“, изјавио је Вућић.

Иначе, Канцеларија косвског председника Хашима Тачија је за „Газета Блиц“ одговорио да претходно нису обавештени да ће се такав састанак у Берлину одржати.

„Институције Републике Косово имају уставну и законску обавезу да буду транспарентне пред грађанима Косова и до сада нисмо добили никакву званичну информацију о чему се разговарало на овом састанку. Такви ненајављени, тајни и некоординисани сусрети не помажу процесу дијалога између Косова и Србије, тим пре што сада имамо преговарачки тим који за задатак има преговарање о било каквој теми са Србијом. Институције Републике Косово имају уставну и законску обавезу да буду транспарентне пред грађанима Косова око једног тако осетљивог и важног процеса, као што је дијалог између Косова и Србије“, наводи се у одговору Канцеларије председника „Газети Блиц“.

Реаговао је и опозициони Демократски савез Косова Исе Мустафе који је изнео став да су овакви тајни састанци неприхватљиви и веома опасни.

„Нема разлога да се дијалог скрива, без обзира на њихов ниво и питања о којима се дискутује у дијалогу. Греше и државе Европске уније (ЕУ) уколико примењују такву праксу јер чине да процес дијалога не буде уверљив за нас и грађане Косова. Таква деловања стављају под сумњу траснпарентност коју може да очекује Косово од дијалога, око којег не само да његови грађани претходно нису информисани о садржају сусрета, а и сам сусрет је одржан тајно“, наводи се у реаговању Демократског савеза Косова.

Такође се наводи и да су раније помињани тајни сусети председника Косова, а да сада исти пут следи и косовска Влада.

„Да се не изненадимо ако након неколико дана чујемо приче око још неког таквог сусрета у Београду између представника двеју Влада, што је апсолутно кршење принципа дијалога. Демократски савез Косова је убеђен да дијалог не може и не треба да води владина коалиција ни председник земље. За садржајан и одговоран дијалог потребно је да се одрже избори, да се оснује Влада која ће имати поверење грађана и постигне шира сагласност. Дијалог између Косова и Србије треба да се одржи уз неопходну подршку Сједињених Америчких Држава (САД) и посредовање будуће Комисије ЕУ“, наводи се у саопштењу ДСК.

Покрет Самоопредељење је оценио да је тајни сусрет између Арифија и Ђурића наставак антинационалне ујдурме:

„Харадинај је тај који је, чим је постао премијер на науставан начин, препустио дијалог Тачију. На овај начин он је отворио пут антинационалном пројекту, тј. распарчавању Косова. А сада, када смо пројекат распарчавања Косова зауставили путем масовних протеста као и међународном дискредитацијом, премијер шаље свог саветника на тајни сусрет. Овај премијер, који није отворено прихватио своју одговорност и тако зауставио опасност коју је донео Тачи, сада иде тајно како би се оживели већ пропали пројекти, као што је Заједница (српских општина)”, истиче се у саопштењу Покрета Самоопредељење.

Саопштењем је реаговала и Социјалдемократска партија Косова која је истакла да су такви сусрети у супротности са свим фундаменталним принципима које представља владина делегација за дијалог са Србијом.

„Дакле, ради се о нетранспарентном сусрету, далеко од очију посланика и јавности, без икаквог легитимитета. Скупштина је такође усвојила државну Платформу за дијалог која јасно зацртава водеће принципе Косова у дијалогу. Ту је на јасан и експлицитан начин прецизирано да нема техничког и политичког дијалога, а још мање континуитета те врсте дијалога који смо имали до сада. Тако да овај сусрет и евентуалне теме о којима се на њему расправљало су у пуној супротности са руководећим принципима Платформе“, истиче се у саопштењу Социјалдемократске партије Косова.

О детаљима овог сусрета у Берлину није упозната ни Канцеларија Високе представнице ЕУ Федерике Могерини. У одговору косовским медијима, портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је истакла да питање око овог сусрета треба послати Немачкој и Француској, али да у принципу ЕУ подржава настојања ове две земље за обнову дијалога између Косова и Србије, којим посредује ЕУ.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај