„Tajni“ sastanak u Berlinu prethodio neuspehu samita u Parizu

Sada je sigurno da se bilateralni sastanak u Parizu između predstavnika kosovskih i srpskih institucija i njihovih timova uključenih u dijalog za rešavanje odnosa između Kosova i Srbije

Sada je sigurno da se bilateralni sastanak u Parizu između predstavnika kosovskih i srpskih institucija i njihovih timova uključenih u dijalog za rešavanje odnosa između Kosova i Srbije neće održati kako je planirano, početkom jula ove godine.

Ovakva odluka je očito usledila nakon „tajnog sastanka” u Berlinu koji su imali Avni Arifi, bivši šef kabineta premijera Ramuša Haradinaja i Marka Đurić direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u srpskoj Vladi, sa svojim timovima, a kojem su posredovali Francuska i Nemačka.

Premijer Ramuš Haradinaj nije do sada javno reagovao na kritike predsednika Kosova i opozicije što o ovom sastanku nisu obaveštene druge institucije vlasti, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je on lično na sastanak poslao Marka Đurića.

On je obasnio da se ne radi ni o kakvom tajnom sastanku, već se tiče pripreme samita u Parizu i da je bio dogovor da se o tome ne priča javno.

„Poručio sam da je Srbija konstruktivna i da je važno uklanjanje anticivilizacijske takse, ali Albancima nije palo napamet da ukinu takse i zato nema rezultata“, izjavio je Vućić.

Inače, Kancelarija kosvskog predsednika Hašima Tačija je za „Gazeta Blic“ odgovorio da prethodno nisu obavešteni da će se takav sastanak u Berlinu održati.

„Institucije Republike Kosovo imaju ustavnu i zakonsku obavezu da budu transparentne pred građanima Kosova i do sada nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju o čemu se razgovaralo na ovom sastanku. Takvi nenajavljeni, tajni i nekoordinisani susreti ne pomažu procesu dijaloga između Kosova i Srbije, tim pre što sada imamo pregovarački tim koji za zadatak ima pregovaranje o bilo kakvoj temi sa Srbijom. Institucije Republike Kosovo imaju ustavnu i zakonsku obavezu da budu transparentne pred građanima Kosova oko jednog tako osetljivog i važnog procesa, kao što je dijalog između Kosova i Srbije“, navodi se u odgovoru Kancelarije predsednika „Gazeti Blic“.

Reagovao je i opozicioni Demokratski savez Kosova Ise Mustafe koji je izneo stav da su ovakvi tajni sastanci neprihvatljivi i veoma opasni.

„Nema razloga da se dijalog skriva, bez obzira na njihov nivo i pitanja o kojima se diskutuje u dijalogu. Greše i države Evropske unije (EU) ukoliko primenjuju takvu praksu jer čine da proces dijaloga ne bude uverljiv za nas i građane Kosova. Takva delovanja stavljaju pod sumnju trasnparentnost koju može da očekuje Kosovo od dijaloga, oko kojeg ne samo da njegovi građani prethodno nisu informisani o sadržaju susreta, a i sam susret je održan tajno“, navodi se u reagovanju Demokratskog saveza Kosova.

Takođe se navodi i da su ranije pominjani tajni suseti predsednika Kosova, a da sada isti put sledi i kosovska Vlada.

„Da se ne iznenadimo ako nakon nekoliko dana čujemo priče oko još nekog takvog susreta u Beogradu između predstavnika dveju Vlada, što je apsolutno kršenje principa dijaloga. Demokratski savez Kosova je ubeđen da dijalog ne može i ne treba da vodi vladina koalicija ni predsednik zemlje. Za sadržajan i odgovoran dijalog potrebno je da se održe izbori, da se osnuje Vlada koja će imati poverenje građana i postigne šira saglasnost. Dijalog između Kosova i Srbije treba da se održi uz neophodnu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i posredovanje buduće Komisije EU“, navodi se u saopštenju DSK.

Pokret Samoopredeljenje je ocenio da je tajni susret između Arifija i Đurića nastavak antinacionalne ujdurme:

„Haradinaj je taj koji je, čim je postao premijer na naustavan način, prepustio dijalog Tačiju. Na ovaj način on je otvorio put antinacionalnom projektu, tj. rasparčavanju Kosova. A sada, kada smo projekat rasparčavanja Kosova zaustavili putem masovnih protesta kao i međunarodnom diskreditacijom, premijer šalje svog savetnika na tajni susret. Ovaj premijer, koji nije otvoreno prihvatio svoju odgovornost i tako zaustavio opasnost koju je doneo Tači, sada ide tajno kako bi se oživeli već propali projekti, kao što je Zajednica (srpskih opština)”, ističe se u saopštenju Pokreta Samoopredeljenje.

Saopštenjem je reagovala i Socijaldemokratska partija Kosova koja je istakla da su takvi susreti u suprotnosti sa svim fundamentalnim principima koje predstavlja vladina delegacija za dijalog sa Srbijom.

„Dakle, radi se o netransparentnom susretu, daleko od očiju poslanika i javnosti, bez ikakvog legitimiteta. Skupština je takođe usvojila državnu Platformu za dijalog koja jasno zacrtava vodeće principe Kosova u dijalogu. Tu je na jasan i eksplicitan način precizirano da nema tehničkog i političkog dijaloga, a još manje kontinuiteta te vrste dijaloga koji smo imali do sada. Tako da ovaj susret i eventualne teme o kojima se na njemu raspravljalo su u punoj suprotnosti sa rukovodećim principima Platforme“, ističe se u saopštenju Socijaldemokratske partije Kosova.

O detaljima ovog susreta u Berlinu nije upoznata ni Kancelarija Visoke predstavnice EU Federike Mogerini. U odgovoru kosovskim medijima, portparolka EU Maja Kocijančić je istakla da pitanje oko ovog susreta treba poslati Nemačkoj i Francuskoj, ali da u principu EU podržava nastojanja ove dve zemlje za obnovu dijaloga između Kosova i Srbije, kojim posreduje EU.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj