Учестали одрони камења на магистралном путу у Општини Драгаш

На путу од Драгаша према Рестелици и даље према Македонији, а у деоници од Глобочице до Крушева и од Крушева ка Рестелици, сваке године, већ неколико година на поменутим деоницама, долази до одрона камења који најчешће затрпавају пут. Ово се поготово осјећа приликом наглих промјена температуре и веће количине падавина. Понекад пут остаје непроходан, али оно што брине становнике овог краја, није затворен пут на неколико сати, већ могућност да ти одрони угрозе нечији живот. У неколико наврата, камење се урушавало испред аутомобила у покрету или људи који се често крећу на тој дионици.

У разговору са више особа у Крушеву, који су хтјели остати анонимни, чули смо низ различитих мишљења и оптужби на рачун владајуће коалиције.

“Често се дешавају одрони. Аууу, колико пута се направи колона јер се чека неки багер да очисти пут. Ваљда ће једном да реше ово стање, ако не, може неко и да страда. Недавно, када се десио одрон, наилазили су људи из Глобочице и мало је фалило да их затрпа одрон. Али оне горе није брига хоће ли се некоме нешто десити или не, важно им је да су у удобним фотељама”.

одрони камења на магистралном путу у Општини Драгаш

“Не интересује мене ни политика ни њихови интереси, мене интересује сигурност кретања на путу која ми је угрожена у зони Междејеца. Не дај Боже да некога покупи одрон камења. Зар више вреди неколико десетина хиљада евра од људских живота? ”

Данас је одржан јавни скуп у општинскј сали и овом приликом Мефаиљ Ћуфта је рекао: “Рестелица као да није на Косову. У Рестелици се не ради и не гради и једног дана ће некога убити одрони који долазе изненада. Већ је неколико аутомобила оштећено на овај начин и срећа да није страдао неки човек.“

“Наш посао ми радимо онако како најбоље знамо и умијемо”, каже подпредсједник невећинских заједница, Шериф Ага, “и ја сам из Рестелице и ја се сусрећем са овим истим проблемом у свакодневном животу. Знам да су многи забринути а понекад и уплашени, поготово што су се с пролећа ове године, одрони интензивирали”.

“У контексту овога морам да напоменем да смо већ предузели кораке и управо у овом моменту је у току реализација пројекта изградње галерије – тунела у близини старог тунела надомак Рестелице. Ово је најугроженија деоница. За следећу годину већ планирамо изградњу сличних галерија и у деоници код Крушева, гдје се интензивно јављају одрони. Међутим, све ово није наша надлежност. Ово би требало да ради Министарство инфраструктуре, али нису само одрони камења проблем. Због много падавина у задњих неколико година, у самом селу Рестелица, дошло је до огромног померања земљиста, до клизишта које је претило да сруши много кућа. Надљудским снагама смо се трудили, и мјештани и ми политичари, и успјели смо хитним потезима да спречимо катастрофу која се могла десити. На нашу иницијативу, долазиле су екипе из Министарства инфраструктуре, али нам никада нису дали никакав извештај или повратну информацију о узроцима или о евентуално предузетим корацима ”, наставио је Шериф Ага.

Обзиром да је слична ситуација на свим регионалним путевима у Гори, разговарали смо и са замјеником министра Усменом Балџијем, а он је овом приликом истакао:

“Сви регионални путеви према Гори су угрожени, према Броду и према Рестелици. Угрожени су ерозијом, изазваном непрестаним кишама, много увећаних река као последица падавина и изградњом хидро електрана код Крушева и Рестелице, којом приликом су добрим дјелом поткопани регионални путеви и клизишта покренута. Овом приликом упућујем апел Министарству инфраструктуре, односно њиховој инспекцији да хитно интервенишу и напокон констатују стварно стање на терену и у складу с тим предузму конкретне кораке. Општински органи, због хитности и ризика који реално постоји, већ раде на појединим деоницама, као што је код Рестелице израда тунела у зони ризика. Али, није ризик само од одрона. Код Глобочице више година заредом има изражено улегнуће у дужини од пар стотињак метара и сваке године се санира, а да се не прилази темељно и не отклања се трајно овај проблем. Према Броду је ситуација слична, много падавина је узроковало разна клизишта на више мјеста и често се догађа да се путеви затворе на неко вријеме, па онда позивом Регионалној канцеларији за путеве, вршимо притисак да се што хитније очисти пут. Сезонским одржавањем путева, најћешће се закрпе рупе настале од године до године и евентуално се уклони одроњено камење и земља, односно отклањају се последице, међутим никада се не уради ништа превентивно и не изграде се заштитини зидови или неке друге врсте препрека које угрожавају нормалан саобраћај. Али није све црно. Ситуација са локалним путевима је одлична. Сви путеви су асфалтирани и уредно се одржавају, а у току је реализација пута на деоници Крушево – Злипоток, која је од изузетне важности за повезивање села у региону.”

Ево најчешћих наслова локалних медија и дописника прошле зиме и пролећа;

– Велики одрон зауставио саобраћај на путу Глобочица – Крушево
– Одрон зауставио саобраћај на путу Глобочица – Крушево
– Расчишћен одрон на путу Глобочица – Крушево
– Драгаш: Повећан водостај ријека, одрони на путевима
– Гора: Излијевање ријека и одрони на путевима
– Одблокиран пут код Рестелице, уклоњено камење и дио стијена
– Велики одрон на путу Драгаш – Рестелица
– Велики одрон камења на путу Драгаш – Рестелица

Упркос свим овим дешавањима, иако су видљиви напори, није урађено много на смиривању зебњи и страхова од природних пријетњи на ова два регионална пута. Потребно је да Министарство инфраструктуре издвоји позамашну суму како би изградило заштитне зидове и санирало штете које настају. У сваком случају, на основу изјава надлијежних органа, општина ће из године у годину рјешавати ове проблеме, дионицу по дионицу.

Радио Гора-Нухија Таировци