Посланици усвојили извештај о депортовању гулениста

Посланици скупштине Косова су јуче на ванредној седници већином гласова усвојили Извештај парламентарне истражне комисије у којем је евидентирано 31 кршење закона у случају депортовања шесторице турских држављана на захтев Турске, наводно подржаваоцима турског верског вође Фетулаха Гулена, који се налази у егзилу у Сједињеним Америчким Државама (САД), а којег председник Турске Таип Ердоган оптужује за покушај државног удара.

Председник парламентране истражне комисије Џељаљ Свечља је позивајући посланике да гласају за овај Извештај, истакао да су установљене велике неправилности.

„Током операције депортовања шест турских држављана константован је дуги низ кршења и нерегуларности. У извештају који смо предали, идентификовали смо 31 кршење и листу препорука за Скупштину Косова. У склопу ових кршења, одлука за укидање дозволе боравка и наредби за удаљавање силом су у супротности са законом и ово потврђује и одлука Основног суда у Приштини који је повукао ову одлуку“, изјавио је Свечља.

Посланици опозиције су тврдили да одговорност за депортовање турских држављана Турској сноси косовски председник Хашим Тачи, али и истицали да у извештају нема аргумената који би сведочили о томе.

Шеф парламентарне групе Покрета Самоопредељење Гљаук Коњуфца је истакао да је на правосуђу да утврди да ли су турски држављани депортовани по наредби косовског председника.

“Директор Обавештајне агенције је саветик председника. Дакле, шта зна Дритон Гаши треба да аутоматски зна и Хашим Тачи, према Уставу и законима на снази. Дакле, за време док је био директор Обавештајне агенције, Гаши је био директан саветник Хашима Тачија. Што се тиче одговорности, једино што остаје је да се утврди од судских институција, да ли је Хашим Тачи позвао Дритона Гашија и дао наредбу или је то урадио Дритон Гаши на своју руку”, изјавио је Коњуфца.

Хаџи Шаља, посланик Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја, која је подржала извештај парламентране Комисије је истакао да постоји “прекид ланца” институционалних одговорности и мешања у компетенције институција, као и заобилажење многих институција у случају депортовања турских држављана.

“Тужилаштво и судови нису укључени у овај процес. То потврђује и наш извештај да је требало да институције укључене у овај процес обавесте и ове две институције и да обаве све редовне процедуре према прогнаним особама, према законима на снази а не да се крше елементарна права држављана у овој операцији”, изјавио је Шаља.

Шаља је такође истакао да ни комисија није имала увид у било какав допис из Турске о депортовању турских држављана, односно да су имали само класификовани допис Обавештајне агенције Косова, да се ради о петорици турских држављана који угрожавају сигурност Косова. Он је међутим истакао, да овај документ Агенције не потврђује да ове особе представљају терористичку претњу или су насилне.

Посланик Социјалдемократске партије Косова Фрашер Краснићи је истакао да је депортацијом турских држављана створен опасан преседан и да је Обавештајна агенција одиграла извршну улогу приликом које су прекршена људска права. Он је изнео и став да су овим гестом депортације суспендовани Устав Косова, тужилаштво, суд, полиција, Влада.

Посланик Демократског савеза Косова Антон Чуни је истакао да се у извештају бившег шефа Обавештајне агенције Дритона Гашија предвиђа да око 200 турских држављана буде депортовано са Косова у Турску.

“Током интервјуисања, бивши директор је инсистирао да они представљају опасност за националну безбедност, а не да је неки други ауторитет направио листу за њихову депортацију у Турску. Активности показују нешто друго. Агенција није извршила операцију процене, него је спровела наредбу одозго”, истакао је Чуни.

У овом је контексту поставио и питање, како је могуће да 194 турских држављана више не представља опасност за националну безбедност Косова и да је сада на тужилаштву да открије истину.

Критике на Извештај парламентране комисије имали су и посланици Демократске партије Косова. Шеф посланичке групе ове партије Мемљи Краснићи је истакао да у извештају има пропуста и предрасуда челника ове комисије.

Иначе, посланик из парламентране групе 6+ Фикрим Данка је изнео став да није било потребно одржавање ванредне седнице, јер је њен циљ наношење штете косовско-турским односима, критикујући и САД која је дала азил Фетулаху Гулену.

Гљаук Коњуфца је поручио посланику Данки да не користи говорницу Скупштине Косова како би угрозио одосе између Косова и САД и да се он налази у Скупштини Косова, а не у турском парламенту.

Иначе, марта 2018 године, премијер Косова Рамуш Харадинај је након депортовања шесторице турских држављана разрешио дужности министра унутрашњих послова Косова Фљамура Сефаја и директора Косовске обавештајне агенције Дритона Гашија.

Челници главних институција су тада изјавили да нису имали информације о хапшењима и депортовању ових особа, а председник парламента и лидер владајуће Демократске партије Косова Кадри Весељи је изјавио да је “било недостатака унутар институција које су оставиле простор да дође до оваквих грешака”.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај