Шобајић и Шошевић награђени уметници овогодишње „Видовданске ликовне колоније“

Истакнутом српско – француском сликару и вајару Милошу Шобајућу уручена је награда „Лонгин“, која се традиционално додељује за животне дело у оквиру „Видовданске ликовне колоније“, док је младом уметнику, родом из Урошевца, Лазару Шошевићу, припало признање „Димитрије Поповић“. 

Двадесетпрва Видовданска уметничка колонија има за циљ да представи савремену српску уметност на Косову и Метохији, окупи ствараоце који својим присуством у тешким временима афирмишу уметност и подстичу младе таленте. Ликовна колоније је завршена отварањем изложбе радова насталих на њој и доделом награде „Лонгин“ за животно дело и „Димитрије Поповић“ најмлађем и најуспешнијем ликовном ствараоцу.

Изложба радова са овогодишње Видовданске ликовне колоније, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је младом уметнику Лазару Шошевићу, родом из Урошевца, уручио награду „Димитрије Поповић“.

 – После 20 година, први пут сам овде, јако близу мог родног Урошевца, а слике које видите говоре и причају о тој јакој експресивној црти, унутрашњој снази и пориву да се осећања и тексобе ослободе, што је за мене и моје емотивно стање веома битно – рекао је Шошевић.

Лазар Шошевић је добио награду „Димитрије Поповић“, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Шошевић је додао да му представља изузетно велику част што се налази поред таквог нашег великана као што је Милош Шобајић.

  – То је једна енергија која се дели и која у оваквим ситуацијама не може да се опише – рекао је Шошевић.

Милош Шобајић српски и француски сликар и вајар, који живи и ствара у Паризу, оснивач је Факултета за уметност и дизајн у Београду и поред 80 самосталних изложби излагао је на више од четири стотина места широм света. Добитник је великог броја награда и признања.

Милош Шошевић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Уметничка величина, коме је  Француска држава доделила атеље још чувенијег Пабла Пикаса, каже да је „Лонгин“ кога је добио у Грачаници за њега једна од најфантастичнијих награда, јер је добијена од српског народа који храбро опстаје на овом опасном месту.

– Косово је наша колевка и утолико ми је дража и величанственија награда коју сам добио, баш од српског народа на Косову и Метохији – рекао је Шобајић.

Истакнути уметник, коме Град Београд пирпрема легат, каже да је култура важнија од свега.

Милош Шобајић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

– Шта је остало од Египта  или Антике него њихова култура, није индустрија, ни пољопориведа ни занатство. Култура је неопходна за повезивање српског народа, а српска црква је стуб овог нашег друштва и захваљујући њој је и створена српска држава. Преко српских манастира треба да сачувамо српско једиснтво, јер је то стуб нашег постојања –закључио је на крају Шобајић.

Изложбу уметничких радова насталих у оквиру „Видовданске колоније“ отворио је директор Народног позоришта Приштина, чије је седиште у Грачаници, Предраг Радоњић.  Дом културе у Грачаници је организовао „Видовданску ликовну колонију“ под покровитељством Министарства за културу Републике Србије, Канцеларије за КиМ, Скупштине града Приштина и Општине Грачаница.

И.Миљковић