Заједнички протести Срба и Албанаца због опасних отпада фабрике SWISS OILL

За становнике села Почешћа, Враговца, Бабића, Крстовца, настањених косовским Албанцима и села Гораждевца, настањеног српским становништвом, већ неколико недеља највећи проблем представља одлагање отпада у погону фабрике SWIS OILL, у власништву фирме Шаља, за који се сумња да је реч о опасним хемикалијама.

Након првог камиона са овим отпадом, мештани неколико села у општини Пећ су заједничким вишедневним протестом привремено спречили допремање нових количина овог отпада. Међутим, ноћу, у пратњи Безбедносних снага Косова, ватрогасаца и возила Хитне помоћи, у ову фабрику је допремљено још четри шлепера непознатог отпада.

Током протекле недеље представници ових села су имали низ састанка о овом проблему са представницима Министарства за животну средину и просторно планирање општине Пећ и међународним представницима. Мештанин Гораждевца Милош Димитријевић је истакао да ови разговори нису уродили плодом, али да грађани неће одустати од својих захтева, за које је петицију до сада потписало хиљаду грађана.

„Министарство је бранило своју тезу. Оно решење које су донели је фалц и у њему се ништа не слаже, ни број катастарске парцеле, јер је та парцела удаљена двадесет километара од нас. Та решења, која су они донели, ми не прихватамо. Ми смо тражили да формирамо стручну екипу експерата да утврдимо да ли су те материје отровне или нису и да изађемо пред вас са чињеницом да су то отрови који су штетни за нас, нашу децу и наше здравље“, рекао је Димитријевић окупљенима.

Димитријевић је рекао да грађани нису имали ништа против да браћа Шаља и њихова фирма СWИСС отвори погон у Гораждевцу, али да нису очекивали да ће „бити тровани на овај начин“.

„Онај ко би требало ово да реши, он нема воље да реши, јер жели да нас исели са ових простора и нас и Албанце из суседних села, јер не желе да живимо заједно и да направимо добар суживот, као што смо га правили свих ових година“, рекао је Димитријевић.

Ненад Букумировић, члан локалног Одбора за безбедност у општини Пећ пренео је присутнима да су предходне вечери представници имали састанак са једним од власника фирме SWISS, браћом Шаља.

„Он нас је позвао тамо да расправља. Највеће притиске је доживео Наим (Битићи) јер је била читава прича око њега. Претили су му, упозоравали, гледали су да га „сломе“, рачунајући да ће све нас тако „сломити“. Ја му овде пред вама поручујем и захваљујем му се, јер је био „чврст“ и само нек настави овако, јер не смемо да попустимо. Само нас је ово ојачало и још више утврдило наше везе између колега и другара из Почешћа, Враговца, Бабића, Крстовца…“, закључио је Букумирић.

Реаговала је и Канцеларија за Косово и Метохију при српкој Влади која је изразила забринутост због могућег угрожавања здравља мештана села Гораждевац, због „допремања и складиштења опасног хемијског отпада“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је ово последња у низу акција институција у Приштини које нису реаговале и на овај начин „угрозиле физички опстанак Срба на Косову и која показује да политичким представницима косовских Албанаца није стало до изградње поверења и заједничког живота на Косову“.

„Гораждевац је мала српска енклава, чији су мештани на сталној мети насилника и пљачкаша, и нагомилавање опасних материја баш у том селу није никаква случајност, већ перфидан додатни притисак на српско становништво да се исели, како би сачували сопствено здравље и здравље чланова породица“, наводи се у саопштењу.

Мештане села Гораждевац посетио је и официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић, како би се упознао са проблемом одлагања „опасног хемијског отпада“.

У изјави Радио Гораждевацу је рекао да је „запрепашћен оним што се догађа“ и да су само две ствари могуће.

„Ако је у питању тихи геноцид усмерен према српском народу и његовом исељавању или убијању и уништавању, постоје методе како ћемо реаговати. Ако је у питању корупција, онда ево, имали смо сви пре неколико дана оно дивљање специјалних јединица по северу, због неке наводне корупције и борбе против корупције, па ево, одавде позивам, људи пошаљите те специјалне јединице нек похапсе оне који су донели једну овакву одлуку, која се односи на локацију која је двадесет километара одавде а отрови се складиште овде“, изјавио је Павићевић.

Мештани Гораждевца су на протестима у више наврата захтевали од надлежних институција да се „опасни материјал“ измести из Гораждевца на локацију која је решењем ресорног министарства предвиђена за то.

Иначе, становници неколико села која се налазе у близини фабрике Swiss OILL најавили су нове протесте.

Милић Петровић – Радио Гораждевац