Д. Јевтић: Примена постојећих закона и договора, кључ за успешан повратак

На конференцији ”Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености”, представницима локалних и централних институција и међународне заједнице, обратили су се и представници расељених лица, истакавши свој тежак положај и немогућност да се и после 20 година врате својим кућама, саопштено је из Службе за информисање Министарства за заједнице и повратак. Први човек овог министарства у оставци, Далибор Јевтић, сложио се са њима, истакавши да би имплементација постојећих закона и договорених процеса и принципа, била кључ успешног и одрживог повратка.

Јевтић је данас, учествујући на конференцији ”Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености”, која је одржана у Приштини, истакао да ће се у наредном периоду на Косову покренути иницијатива слична ”Регионалном програму за збрињавање избеглица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине”, у циљу ефикаснијег решења питања повратка.

”Чињеница да је прошло двадесет година, а ми и након двадесет година и даље тражимо начин да овај процес завршимо, говори о томе да није довољно урађено по овом питању. Ако знамо да је још увек велики број оних који су расељени и ван својих домова, ако знамо да постоје средине на Косову у које расељени не могу да се врате, онда знамо да имамо још пуно тога да урадимо сви заједно, како бисмо ово питање решили на бољи и квалитетнији начин”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци.

Највећи проблем у процесу повратка на Косови, јесте питање имовине, сматра Јевтић.

“Ово питање је једна од већих препрека на путу повратка расељених, али ово питање није само питање повратка, него и основних људских права”, нагласио је министар у оставци.

На Косову је покренуто више иницијатива за решавање проблема повратка, рекао је Јевтић, подсетивши на ”Скопски процес”:

”Кроз Скопски процес смо усвојили неке принципе, неки од њих су реализовани, али су неки остали неимплеметирани.”

Далибор Јевтић је посебно нагласио да очекује да се на Косову затворе сви колективни центри, а као почетак успешне реализације тог пројекта, навео је затварање колективних центара у општини Штрпце. Због тога се посебно захвалио Канцеларији Европске уније на Косову, Данском савету за избеглице и ИОМ-у, на помоћи у реализацији како овог, тако и, како је рекао, веома успешног пројекта РРК5.

На конференцији која је организована уз помоћ и иницијативу УНДП-а, УНХЦР-а и ИОМ-а, а уз подршку Министарства за заједнице и повратак, присуствовали су представници УНХЦР-а, УНДП-а, ИОМ-а, ДРЦ-а, ОЕБС-а, амбасада Велике Британије, Италије и Шведске, као и представници локалних самоуправа.

А.Ћ.