Несташица робе на северу Косова: Ђурић шокиран, Харадинај не дозвољава илегалну трговину

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Косовска Митровица

Након најава српских привредника да због недостатка лекова и основних животних намирница северу Косова прети хуманитарна катастрофа, косовски премијер Рамуш Харадинај каже да је то пропаганда и обмањујући сценарио Србије. Са друге стране, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручује да је шокиран чињеницом да се приштинске власти хвале “чињеницом да на северу Косова нема млека”.

“Шокиран сам тиме што се у Приштини хвале чињеницом да због њихове акције нема млека у болницама и Студентском центру и на рафовима раднји на северу Косова и Метохије. Њихово оптуживање Београда подсећа на ону народну „држ’те лопова“, а заправо је све време кривац онај који то узвикује. Приштину посебну треба да буде срамота због лажних вести о загађености воде у језеру Газиводе, коју вероватно пласирају из очаја, јер ће од петка Срби добити нови извор водоснабдевања и већу сигурност, да више не зависе од прекидача у Приштини. Шта још треба да се деси да би такозвани цивилизовани свет устао и зауставио таксе и насилне мере које их прате, а које се спроводе са искључивим циљем протеривања српског становништва?“, пита се Марко Ђурић.

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручује да косовске институције за спровођење реда и закона имају своје задатке, да ће идентификовати проблеме и особе које крше закон уз предузимање потребних мера.

„Зимус када је био снег и није било алтернативних путева, било је производа. Ми смо пре две или три недеље сазнали за један такав план, импровизовање хуменитарне кризе, тако што ће одређене производе појединци скривати по кућама и другим објектима. Имамо и доказе за такав сценарио и знамо који су људи укључени у то. То су превазиђене методе и поступци. Ми знамо да је циљано време за активирање тог сценарија, четвртак, што смо и најавили пре неколико дана. Постоји тенденција да се Косово примора да затвори очи пред шверцом и пред трафикингом, али ми не можемо да дозволимо тако нешто. Није разлог само шверц прехрамбених производа, већ шверцери могу да преносе и наркотике, оружје и друге производе. Ми нећемо да дозволимо илегалну трговину преко зелене линије. Сећате се да је и полиција била нападнута и ми смо приморани да уведемо ред и да оснажимо закон. То од нас траже српски грађани. Породице које живе близу зелене линије кажу да им је ноћ ужасна због несигурности и активности шверцера који преносе илегалну робу. Због тога ћемо бити приморани да реагујемо“, одговара Харадинај и наглашава да косовске институције неће дозволити да на северу недостаје било какав производ, јер тамо, како каже, живе грађани Косова, али ће такође спречити такве пројекте који су „чудни и који не припадају овом веку“.

А.Ћ.