Nestašica robe na severu Kosova: Đurić šokiran, Haradinaj ne dozvoljava ilegalnu trgovinu

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Kosovska Mitrovica

Nakon najava srpskih privrednika da zbog nedostatka lekova i osnovnih životnih namirnica severu Kosova preti humanitarna katastrofa, kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je to propaganda i obmanjujući scenario Srbije. Sa druge strane, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručuje da je šokiran činjenicom da se prištinske vlasti hvale “činjenicom da na severu Kosova nema mleka”.

“Šokiran sam time što se u Prištini hvale činjenicom da zbog njihove akcije nema mleka u bolnicama i Studentskom centru i na rafovima radnji na severu Kosova i Metohije. Njihovo optuživanje Beograda podseća na onu narodnu „drž’te lopova“, a zapravo je sve vreme krivac onaj koji to uzvikuje. Prištinu posebnu treba da bude sramota zbog lažnih vesti o zagađenosti vode u jezeru Gazivode, koju verovatno plasiraju iz očaja, jer će od petka Srbi dobiti novi izvor vodosnabdevanja i veću sigurnost, da više ne zavise od prekidača u Prištini. Šta još treba da se desi da bi takozvani civilizovani svet ustao i zaustavio takse i nasilne mere koje ih prate, a koje se sprovode sa isključivim ciljem proterivanja srpskog stanovništva?“, pita se Marko Đurić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručuje da kosovske institucije za sprovođenje reda i zakona imaju svoje zadatke, da će identifikovati probleme i osobe koje krše zakon uz preduzimanje potrebnih mera.

„Zimus kada je bio sneg i nije bilo alternativnih puteva, bilo je proizvoda. Mi smo pre dve ili tri nedelje saznali za jedan takav plan, improvizovanje humenitarne krize, tako što će određene proizvode pojedinci skrivati po kućama i drugim objektima. Imamo i dokaze za takav scenario i znamo koji su ljudi uključeni u to. To su prevaziđene metode i postupci. Mi znamo da je ciljano vreme za aktiviranje tog scenarija, četvrtak, što smo i najavili pre nekoliko dana. Postoji tendencija da se Kosovo primora da zatvori oči pred švercom i pred trafikingom, ali mi ne možemo da dozvolimo tako nešto. Nije razlog samo šverc prehrambenih proizvoda, već šverceri mogu da prenose i narkotike, oružje i druge proizvode. Mi nećemo da dozvolimo ilegalnu trgovinu preko zelene linije. Sećate se da je i policija bila napadnuta i mi smo primorani da uvedemo red i da osnažimo zakon. To od nas traže srpski građani. Porodice koje žive blizu zelene linije kažu da im je noć užasna zbog nesigurnosti i aktivnosti švercera koji prenose ilegalnu robu. Zbog toga ćemo biti primorani da reagujemo“, odgovara Haradinaj i naglašava da kosovske institucije neće dozvoliti da na severu nedostaje bilo kakav proizvod, jer tamo, kako kaže, žive građani Kosova, ali će takođe sprečiti takve projekte koji su „čudni i koji ne pripadaju ovom veku“.

A.Ć.