О Закону о заштити деце у Грачаници

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Трибина о Закону о заштити деце

Косово још увек нема Закон о заштити деце, иако је више од годину дана у скупштинској процедури. Општини Грачаница, која по речима представника извршне власти максимално ради на заштити деце и побољшању услова за њихово одрастање, недостају средства за запослење још људи који би радили у овој области, док по мишљењу представника општинске законодавне власти, медија и цивилног сектора, треба уложити још много труда како би се деца заштитила од породичног и вршњачког насиља, али је потребна и боља едукација родитеља и наставника, као и институција у циљу обезбеђивања безбедности деце.

Трибину о Закону о заштити деце, који још увек није усвојен у Скупштини Косова, организовали су НВО Комуникација за развој друштва (ЦСД) из Грачанице и Ресорни тренинг центар за заступање (АТРЦ) из Приштине, који ради на промоцији нацрта овог закона.

Одборница у СО Грачаница, Снежана Јовановић, истакла је важност усвајања овог закона и његове примене, истакавши посебно важност заштите деце од био које врсте насиља.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Трибина о Закону о заштити деце

“Када је у питању овај закон, мислим да је нама потребна већа едукација родитеља и институција. Ту велику улогу може одиграти општина, али и невладине организације. Морали бисмо да пратимо проблеме са којима се суочавамо, посебно када је у питању безбедност деце”, рекла је Снежана Јовановић, одборница у СО Грачаница, нагласивши да је насиље над женама, у већини случајева и насиље над децом, али да се мора још много урадити, посебно на локалном нивоу, како би се деца заштитила одпородичног и вршњачког насиља,али и од штетних садржаја на интернету.

Центар за социјални рад ради одговоран посао, али врло често наилази на неразумевање родитеља, истакао је Драган начић из Центра за социјални рад који функционише по косовском систему, док је заменик председника општине Грачаница, саша Данић нагласио да општински органи чине све како би се деци омогућило нормално школовање и здраво одрастање.

“Да бисмо постигли боље резултате, општини је потребан већи број људи запослених у овој области, а то зависи од централних институција”, казао је Данић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Трибина о Закону о заштити деце

Да би новинари могли да извештавају о кршењу права деце, морају да воде рачуна о заштити њиховог идентитета, сматра уредница портала ГрачаницаОнлајн, Анђелка Ћуп.

“О самом закону, ми који радимо на српском језику, тешко можемо да извештавамо, јер превода у Скупштини немамо, као и у надлежном Министарству за рад и социјално старање. Оно што ми можемо, јесте да радимо што више едукативних емисија, да промовишемо успешне људе у науци, уметности и спорту, како бисмо деци скренули пажњу са естраде, ријалитија и друштвених мрежа”, рекла је Ћуп.

УНИЦЕФ је још 2016. године дао своје препоруке за усвајање Закона о заштити деце у Скупштини Косова, али то и после три године није урађено. Дебати о нацрту овог закона, у Центру грађанске енергије у Грачаници, присуствовали су представници цивилног сектора, медија, локалне самоуправе, као и заинтересовани грађани.

А.М.