Штрпце: Отворена прва апи комора на Косову

Подручје општине Штрпце, због природних карактеристика окружења, веома је погодно за развој пчеларства, па се многа домаћинства баве овим послом. Међу њима је и породица Вељковић са Брезовице. Осим меда и других пчелињих производа, дошли су на идеју да направе и прву апи комору на Косову.

Цветко Вељковић са Брезовице пчеларством је почео да се бави из хобија али и недостатка посла пре неколико година. Почео је са неколико кошница, а данас их има око 150. Недавно је по узору на западне земље дошао на идеју да у понуди поред пчелињих производа и нешто потпуно ново.

Отворио је прву апи комору на Косову. На свом имању у подножју Шар планине саградио је малу дрвену брвнару у којој је сместио неколико кошница са потребном апаратуром за инхалацију и удисање ваздуха из кошница.

„Рад са пчелама, тај њихов ваздух из кошнице, феромон је веома здрав. И зато сам дошао на идеју. Видео сам и на интернету да се то много користи у Словенији, Русији, Немачкој у задњих 30-так година. Видео сам да је и у Србији направљена прошле године прва апи комора и ја сам хтео овде на Косову то да направим. То је ваздух из кошнице, пчелињи феромон. Тај феромон се осећа у зависности од биљке која меди, значи то је директно из кошнице. Оне убацују ту њихов нектар, полен, етерична уља, матичну млеч, све оно што пчела узима из природе и ту прерађује. При зрењу меда врши се испаравање и то се директно увлачи преко респираторног система у наш организам. Постоји апарат који извлачи из кошнице ваздух, апи аеросол, маска, може и са маском и без маске, довољно је само да седимо у овој дрвеној кућици брвнари, јер окружење мора бити од природног материјала да би био потпун ефекат“, каже Цветко.

Удисање оваквог ваздуха има бројне благодати на читав организам. Препоручује се да терапија траје 21 дан.

„Најбоље је да се примењује два пута дневно, ујутру и увече, по 15-20 минута. 21 дан терапије, поготову за астму, бронхитис, цео респираторни систем. Чак је много добро и за разне алергије, стрес, мигрену, апетит, за имунитет целог организма. Постоји институт који ову област испитује и они нису нашли никакве контраиндикације, само има добрих ствари“, додаје Цветко.

Прва апи комора на Косову има и прве посетиоце.

„Редовно посећујем апи комору, с обзиром да је прва код нас. Искрено, у почетку сам био мало скептичан по овом питању, али читајући разне чланке на интернету, истражујући шта представља апи комора, схватио сам да је ово једна веома добра идеја и да је здраво и корисно за здравље људи. Пре свега утиче позитивно на депресију, умирује живце, добро је за респираторне органе“, каже Златко Станојевић.

Најчешћи посетиоци апи коморе су деца, јер удисање овог ваздуха позитивно утиче на вирусне и респираторне инфекције.

„Ја се овде инхалирам, то је много здраво и лепо, и баш волим овде да долазим. Инхалација је врло здрава, као да осећам неку снагу, као да сам супер херој, тако ми је много боље и не кашљем“, каже десетогодишњи Лазар.

„Када кашљем, мене мама и тата доведу овде на инхалацију и то ми помогне да ми прође кашаљ“, додаје деветогодишња Лана.

И тако. Нешто што је почело их хобија, довело је до љубави према пчелама, али и користи од бављења овим послом.

Цветко поручује да се неће ту зауставити, ускоро планира отварање и нових комора. Нада се да ће овакав природан начин лечења заживети међу људима, јер здравље нема цену.

КосовоМаја Младеновић Радио Херц