“Humanitarna katastrofa” kao instrument pritiska

Poslednjih dana zaoštrena je retorika kosovskih i srpskih političkih zvaničnika, a razlog tome je vidljiv nedostatak pre svega prehrambenih namirnica u prodavnicama na severu Kosova.

Poslednjih dana zaoštrena je retorika kosovskih i srpskih političkih zvaničnika, a razlog tome je vidljiv nedostatak pre svega prehrambenih namirnica u prodavnicama na severu Kosova.

Dok srpski zvaničnici i privrednici tvrde da su građani u ovom delu Kosova na korak od humanitarne krize, kosovski zvaničnici poručuju da se radi o“novom” srpskom scenariju.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je pre nekoliko dana izjavio da postoje dokazi za improvizovanje humanitarne krize na severu Kosova, ali da neće dozvoliti da građanima u ovom delu Kosova bilo šta fali.

“Svesni smo da je samo pre dve tri nedelje oko takvog plana za improvizovanje humanitarne krize, prebacujući određene proizvode po kućama, u druge objekte. Imamo i dokaze o ovom scenariju, ljudima koji su uključeni. Mi nećemo dozvoliti da nedostaje i jedan proizvod, jer su građani Kosova, ali takođe ćemo dekonspirisati ovakve projekte koji su čudni, ne pripadaju ovom veku, to su takve akcije metode prošlosti”, izjavio je premijer Kosova.

On je takođe istakao da ima tendencije da natera Kosovo da zatvori oči pred švercom i švercerima, ali da se tako nešto neće dozvoliti ne zbog nekog prehrambenog proizvoda, nego švercera koji pored prehrambenih proizvoda mogu da švercuju narkotike, oružje, ili neki drugi proizvod.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je istakao da ukoliko Srbija bude želela da stvori humanitarnu krizu na severu Kosova, da se tako nešto neće dozvoliti, jer će i njegova opština dati doprinos da do toga ne dođe, jer se radi o političkoj, a ne humanitarnoj krizi.

Haki Šatri savetnik premijera Haradinaja je dnevnom listu “Zeri” izjavio da se radi o pritisku zvaničnog Beograda kako bi Kosovo odustalo od uvedenih taksi na uvoz srpske robe.

“Ovo je insceniranje sa političkim motivima kako bi se stvorila destabilizacija na severu i stvorio problem za Vladu Kosova u odnosu na međunarodnu zajednicu, kao pritisak da se ukine taksa. Građani severa imaju dovoljno snabdevanje i niko ih ne sprečava ni da prodaju niti da kupuju, ni u jednom delu zemlje”, izjavio je Šatri.

Kako su preneli neki srpski mediji na severu Kosova, Udruženje privrednika za Kosovo i Metohiju je uputilo pismo trgovcima u kojem se traži da ne nabavljaju robu ni sa juga.

Portal Kossev je istraživao da li su privrednici sa severa Kosova dobili takvo pismo, prenoseći da jedan deo njih tvrdi da je došlo do “internog dogovora” privrednika sa severa i da su se manji trgovci dogovorili da se solidarišu i ne nabavljaju robu sa juga, dok je veći deo njih tvrdio da im je “tako rečeno”, odnosno da su dobili pismo sa takvom sadržinom.

Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika za Kosovo i Metohiju međutim tvrdi da nikome ništa nije naredio.

“Niko trgovcima nije rekao, niti im je naređeno bilo šta, oni imaju svoje privatne radnje i mogu da odlučuju sami, dakle niko njima ne može ni da naredi, ni da im kaže bilo šta i svako se snalazi kako može. Ali ako su oni nama uveli takse od 100 odsto zašto bi mi uzimali njihovu robu?!“, zjavio je Petrović Portalu Kossev.

Inače, Institut za afirmisanje međuetničkih odnosa poslednje dve nedelje obavlja istraživanja u vezi snabdevanja prodavnica na severu Kosova.

Izvršni direktor Fatmir Šeholi je za dnevni list “Zeri” izjavio da prema ovom istraživanju ne postoji humanitarna kriza na severu Kosova.

“Na osnovu onoga što što smo istražili u prehrambenom i medicinskom aspektu, i drugim kontekstima, proizilazi da je apsolutno neistinito kako za farmaceutske, prehrambene, proizvode tako i za derivate. Međutim, prema onome što smo ustanovili je da su neki dućani koji su pretplaćeni od zvaničnog Beograda za inskeniranje ovog pitanja. Nekoliko dućana je povuklo proizvode sa ciljem da to izgleda kao neka vrsta krize”, izjavio je Šeholi.

Inače, i kosovski i srpski političari poručuju građanima na severu Kosova da ih neće ostaviti na „cedilu“.

Da severu Kosova preti humanitarna katastrofa među prvima je „najavio“ direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Videli ste da Ramuš Haradinaj priča o tome kako tobože mi hoćemo da režiramo humanitarnu krizu, a šta se u stvari dešava?! Dešava se to da su oni presekli kanale snabdevanja na KiM-u prethodnih dana osnovnih životnih namirnica, da zaista počinju da se javljaju određene nestašice, a oni svoje delovanje zasnivaju na osnovu parafiranog sporazuma od 23. februara 2012. godine kojim se uspostavlja granična policija takozvanog Kosova na prelazima Jarinje, Brnjak itd“, izjavio je Đurić.

Na informaciju kosovskih medija da je navodno kosovskim Srbima poručeno da ne piju vodu iz Gazivoda jer je zatrovana, odmah je reagovala Kancelarija na čijem je čelu Marko Đurić.

“Prištinu posebno treba da bude sramota zbog lažnih vesti o zagađenosti vode u jezeru Gazivode, koju verovatno plasiraju iz očaja, jer će od petka Srbi dobiti novi izvor vodosnabdevanja i veću sigurnost, da više ne zavise od prekidača u Prištini“, navodi se u saopštenju.

Srpski predsednik Aleksandar Vućić već neko vreme najavljuje kontramere zbog kosovske Vlade za uvođenje taksi na uvoz srpske robe.

Odmah nakon stupanja na snagu ove odluke bilo je informacija da se na severu Kosova više ne mogu kupiti neki srpski proizvodi. Kosovska policija je u više navrata sprečila ilegalno dopremanje prehrambenih i drugih proizvoda iz Srbije, a pre skoro dva meseca kosovska policija je preduzela akciju hapšenja svojih kolega i na severu Kosova zbog osnovanih sumnji da su učestvovali na razne načine u krivičnom delu šverca.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj