“Хуманитарна катастрофа” као инструмент притиска

Последњих дана заоштрена је реторика косовских и српских политичких званичника, а разлог томе је видљив недостатак пре свега прехрамбених намирница у продавницама на северу Косова.

Док српски званичници и привредници тврде да су грађани у овом делу Косова на корак од хуманитарне кризе, косовски званичници поручују да се ради о“новом” српском сценарију.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је пре неколико дана изјавио да постоје докази за импровизовање хуманитарне кризе на северу Косова, али да неће дозволити да грађанима у овом делу Косова било шта фали.

“Свесни смо да је само пре две три недеље око таквог плана за импровизовање хуманитарне кризе, пребацујући одређене производе по кућама, у друге објекте. Имамо и доказе о овом сценарију, људима који су укључени. Ми нећемо дозволити да недостаје и један производ, јер су грађани Косова, али такође ћемо деконспирисати овакве пројекте који су чудни, не припадају овом веку, то су такве акције методе прошлости”, изјавио је премијер Косова.

Он је такође истакао да има тенденције да натера Косово да затвори очи пред шверцом и шверцерима, али да се тако нешто неће дозволити не због неког прехрамбеног производа, него шверцера који поред прехрамбених производа могу да шверцују наркотике, оружје, или неки други производ.

Градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири је истакао да уколико Србија буде желела да створи хуманитарну кризу на северу Косова, да се тако нешто неће дозволити, јер ће и његова општина дати допринос да до тога не дође, јер се ради о политичкој, а не хуманитарној кризи.

Хаки Шатри саветник премијера Харадинаја је дневном листу “Зери” изјавио да се ради о притиску званичног Београда како би Косово одустало од уведених такси на увоз српске робе.

“Ово је инсценирање са политичким мотивима како би се створила дестабилизација на северу и створио проблем за Владу Косова у односу на међународну заједницу, као притисак да се укине такса. Грађани севера имају довољно снабдевање и нико их не спречава ни да продају нити да купују, ни у једном делу земље”, изјавио је Шатри.

Како су пренели неки српски медији на северу Косова, Удружење привредника за Косово и Метохију је упутило писмо трговцима у којем се тражи да не набављају робу ни са југа.

Портал Коссев је истраживао да ли су привредници са севера Косова добили такво писмо, преносећи да један део њих тврди да је дошло до “интерног договора” привредника са севера и да су се мањи трговци договорили да се солидаришу и не набављају робу са југа, док је већи део њих тврдио да им је “тако речено”, односно да су добили писмо са таквом садржином.

Радош Петровић, председник Удружења привредника за Косово и Метохију међутим тврди да никоме ништа није наредио.

“Нико трговцима није рекао, нити им је наређено било шта, они имају своје приватне радње и могу да одлучују сами, дакле нико њима не може ни да нареди, ни да им каже било шта и свако се сналази како може. Али ако су они нама увели таксе од 100 одсто зашто би ми узимали њихову робу?!“, зјавио је Петровић Порталу Коссев.

Иначе, Институт за афирмисање међуетничких односа последње две недеље обавља истраживања у вези снабдевања продавница на северу Косова.

Извршни директор Фатмир Шехоли је за дневни лист “Зери” изјавио да према овом истраживању не постоји хуманитарна криза на северу Косова.

“На основу онога што што смо истражили у прехрамбеном и медицинском аспекту, и другим контекстима, произилази да је апсолутно неистинито како за фармацеутске, прехрамбене, производе тако и за деривате. Међутим, према ономе што смо установили је да су неки дућани који су претплаћени од званичног Београда за инскенирање овог питања. Неколико дућана је повукло производе са циљем да то изгледа као нека врста кризе”, изјавио је Шехоли.

Иначе, и косовски и српски политичари поручују грађанима на северу Косова да их неће оставити на „цедилу“.

Да северу Косова прети хуманитарна катастрофа међу првима је „најавио“ директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Видели сте да Рамуш Харадинај прича о томе како тобоже ми хоћемо да режирамо хуманитарну кризу, а шта се у ствари дешава?! Дешава се то да су они пресекли канале снабдевања на КиМ-у претходних дана основних животних намирница, да заиста почињу да се јављају одређене несташице, а они своје деловање заснивају на основу парафираног споразума од 23. фебруара 2012. године којим се успоставља гранична полиција такозваног Косова на прелазима Јариње, Брњак итд“, изјавио је Ђурић.

На информацију косовских медија да је наводно косовским Србима поручено да не пију воду из Газивода јер је затрована, одмах је реаговала Канцеларија на чијем је челу Марко Ђурић.

“Приштину посебно треба да буде срамота због лажних вести о загађености воде у језеру Газиводе, коју вероватно пласирају из очаја, јер ће од петка Срби добити нови извор водоснабдевања и већу сигурност, да више не зависе од прекидача у Приштини“, наводи се у саопштењу.

Српски председник Александар Вућић већ неко време најављује контрамере због косовске Владе за увођење такси на увоз српске робе.

Одмах након ступања на снагу ове одлуке било је информација да се на северу Косова више не могу купити неки српски производи. Косовска полиција је у више наврата спречила илегално допремање прехрамбених и других производа из Србије, а пре скоро два месеца косовска полиција је предузела акцију хапшења својих колега и на северу Косова због основаних сумњи да су учествовали на разне начине у кривичном делу шверца.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај