„Видовданско песничко бденије“ и наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а

Видовданске свечаности настављене су у порти манастира Грачаница традиционалном манифестацијом „Видовданско песничко бденије“ и наступом Симфонијског оркестра и хора РТС-а, који већ пету годину наступа пред грачаничком публиком.

Манифестација „Видовданско песничко бденије“ у оквиру које се традиционално додељују награде најбољим књижевним ствараоцима, окупила је на једном месту велики број песника.  „Златни Крст кнеза Лазара“ припао је песнику из Београда Гојку Ђогу.

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Још један песник из Београда Мирослав Максимовић добитник је „Грачаничке повеље“, док је „Кондир Косовке девојке„ уручен песнику Благоју Баковићу из Врбаса. Јани Алексић из Београда припало је „Перо деспота Стефана Лазревића“.

Жири овогодишњег „Видовданског песничког бденија чинили су прошлогодишњи добитник „Златног Крста кнеза Лазара“ Иван Негришорац, професор доктор Слободан Владушић и књижевни критичар Жарко Миленковић.

Хир у Симфонијски оркестар РТС – а, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Песничко вече обогатио је наступ Симфонисјког оркестра и хора РТС-а, под управом диригента Бојана Суђића, који већ пету годину наступа поводом Водовдан у Грачаници. Програм Симфонијског оркестра је изведен у два дела, у провом је акценат стављен на наступ хора, а у другом делу програма, публика је могла да ужива у извођењу наших народних песама.

-Како бисмо се подсетили ко смо и шта смо, за публику смо припремили и патриотски блок песама, рекао је Суђић.

Диригент Бојан Суђић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Програм манифестације „Видовданско песничко бденије“, као и наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а уживо је, из порте манастира Грачаница, на другом програму преносила Радио Телевизија Србије.

Обележавање Видовдана у Грачаници биће настављено и сутра. У 9:00 часова биће служена Света архијерејска литургија у манастираској порти, после које ће се на Газиместану служити парастос пострадалим косовским мученицима.

И. Миљковић