Митрополит Амфилохије: Нисте ви мањина, већ оно што је најснажније, не само на КиМ, већ и у Европи!

Многобројни верници са Косова и Метохије, уже Србије али и из Републике Српске и Северне Македоније прусуствовали су јутрос Светој литургији коју су, уз саслужење свештенства и монаштва и појање Хора РТС-а, у порти манастира Грачаница, служили архијереји СПЦ предвођени Митроплитом Црногорско приморским Архиепископом цетињксих и Егзархом Пећког Трона Амфилохијем и владиком Рашко – призренским Теодосијем.

На крају богослужења, по обављању причешћа великог броја верника, владика Теодосије се захвалио свим архијерејима који су служили свечану Видовданску литургију.

Видовданска свечана литургија, фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

–  Захваљујемо Митрополиту Амфилохију и владики Јоаникију који нам долазе из Црне Горе, владики Атанасију из Милешеве, владики Јовану из мученичке Славоније, владики Кирилу из јужне и централне Америке, особити владики Атанасију, који нам долази из Херцеговине, сви са љубављу и жртвом заветном, дошли су на Косово да заветно прославимо Видовдан, наш заветни празник, да нас Господ подржи и укрепи у свему што је добро –  рекао је у краћој беседи епископ рапко – призренски и косовско метохијски Теодосије.

У беседи верницимиа Митрополит Црногорско приморски Амфилохије је рекао да смо „сви ми грешници колико год нас има на земљи, али је битно“, навео је митрополит, „да ли смо грешници који се кајемо пред Богом и пред својом савешћу или смо грешници који пљујемо на Бога, на светињу Божју, пљујемо и презиремо ближњега свога“.

Митрополоит Амфилохије, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

 – Овдје за вас кажу да сте мањина, нисте ви мањина него сте оно што је најснажније и најмоћније не само на Косову и Меотхији него и у Европи. Путоказ свим еврпским народима који су данас постали нехришћански и антихришћански народи. Антихришћанство њихово је још горе, опакије и опасније од онога бољшевичког антихришћанства, јер и бољшевици су били крштени људи па су нешто од части и поштења сачували код себе. Ово је сад некрштено које је дошло и које управља свијетом и нажалост види се како управља – рекао је Митрополит.

Нагласивши да се светом наставља насиље које је започело на Косову, као што је и 1389. године насиље започело на Косову, Митрополлит црногорско – приморкси је подсетио да се оно одвија преко нас и наших леђа.

Фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

– Ево данас се одвија широм Васељене, од Украјине  до Азије. Сад смо били са његовом светошћу патријархом Иринејом у Сирији, да видите читаве градови који су срушени.  Триполи и Бејрут су срушени, од тих и таквих силника и насилника који су овдје рушили наше Храмове исти су они, исти је то дух безбожни, антибожни, дух који је то ради у име европских такозваних људских права, а у ствари о чему се ради?! То је наставак крсташких ратова који су се водили наводно да ослобађају Христов гроб, а опљачкали су и оскрнавили светиње Цариграда и широм Азије ондашње, ради својих интереса. После њих Наполеон је исто кренуо да таква људска права шири свијетом, а онда после Наполеона, Хитлер и Мусолини, а после њих Стаљин, Лењин и Броз, а после њих, данас ови који су њихови сљедбеници, НАТО – пактовци, та и таква обезбожена Америка и Европа, која се одриче Бога и Цркве Божије – нагласио је митрополит Амфилохије.

Владика Теодосије причешћује монаштво и вернике, фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

Егзарх Пећког Трона је подсетио да ЕУ није чак ни у закон унела да је саграђена на хришћанским вредностима иако је, каже Митрополит Амфилохије, од њих затражено да то ураде.

– На чему граде судибину Европе одричући се Христа Бога, часнога Крста, светиње Божје, одричући се Бога љубави и човијека који је призван на Богочовијечанску љубав, као што то каже Јеванђеље: „Они који Мене гонише и вас ће гонити“. Тако се то догађало и догађа се и данас и не треба губити наду. Оно што се догађа, то је наставак онога што се догађало кроз историју човјечанства, посебно на оваквим свјетим местима какво је Косово и Метохија. Ова истрајност у вјерности, часноме Крсту, Христу Богу нашем, Богу љубави, ваша истрајност, овдашњих косовометохијаца, то је путоказ овој другој браћи, да се и они врате своме часном Крсту, а вратиће се ако се и ми вратимо и ако будемо ми Њему вјерни, нагласио је Митрополит црногорско – приморски.

Митрополит Амфилохије је подсетио да је испод ћивота Светога краља (Стефана Дечанског; прим. аут.), док су, како је рекао, „ови наши пљували на ћивот Светога Краља, дотле су Албанке мајке, проводиле, три пута, сјећам се и гладао сам својим очима, дјецу испод ћивота, па неће да окрену леђа према светињи него се окрећу уназад кад излазе из Храма“.

– Такав народ треба овдје да буде било да су Албанци или су Срби или неки други. Таквог народа траже Бог и Црква Божја, таквог народа тражи Распјеће Христово и та вјерност истини Божјој, мудрости Божјој, то је вјерност Богу љубави, братољубљу и Богољубљу. Дај Боже да се такви умноже међу свима нама, јер на таквим људима почива свијет.  То су они, који су сараспети Христу и његовом распјећу, а нијесу они који су богоубице и братоубице каквих је било од Јуде издајника. Он је за чинију сочива и тридесет сребрњака продао своју душу, а они продају Бога и брата свога. Дај Боже да и они, које је допустио Господ да буду на власти код нас, да се и они врате тој и таквој вјери, тој и таквој вјерности Лазаревском завјету не проглашавајући Лазара као митско биће, а себе као да су они једини спаситељи овога свијета. Нека Бог уразуми и њих и нас и све са којима живимо и све људе и све земаљске народе – рекао је на крају беседе Митрополит црногорско – приморски Архиепископ Цетињски и Егзарх Пећког Трона Амфилохије Радовић.

Фото: И. М. ГрачанциаОнлајн

После свете архијерејске литургије и поделе златних и сребрних медаља „Мајка девет Југовића“ мајкама које су родиле и које одгајају петоро и више деце, у наставку обележавања Видовдана служен је парстос на месту косовске битке на Газиместану.

Иван Миљковић