Награда „Мајка девет Југовића“ за 35 мајки из Епарихије рашко – призренске

Епархија Рашко – призренска традиционално више од деценију, у оквиру Видовданских свечаности, додељује златни и сребрни орден „Мајка девет Југовића“ женама које су родиле и подигле четвро, петоро и више деце. Осим епархије акцију подржава и Канцеларија за Косово и Метохију која је ове године свакој награђеној мајци поклонила и новчани износ у висини од 12 хиљада динара. Златно и сребрним одличје понело је 35 мајки из наше епархије.  

-И ове године као што то чинимо више од деценију, уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, припремили смо златни и сребрни орден „Мајка девет  Југовића“ за све мајке које несебично рађају и гаје своју децу на простору Епархије рашко – призренске, – подсетио је по окончању Свечане Видовданске литургије владика Рашко – призренски Теодосије и додао:

-Данас је за све нас најважније да опстанемо као народ, да се деца рађају и да сачувамо наше светиње и нашу заветну косовско- метохијску земљу – нагласио је Владика.

Владика Теодосије, уручује орден „Мајка девет Југовића“, фото: И. Миљковић, ГрчаницаОнлајн

Владика је подсетио на податак да тренутно у општини Грачанца, у обдаништима има више од 760 деце, а да су у први разред прошле јесени уписана 262. детета.

Митрополит православне Митрополије Црногорско приморске Амфилохије је поздрављајући традиционалну акцију „Мајка девет Југовића“ рекао да је веома значајно што она постоји.

-Веома значајно је што постији овај орден, тако да мајке рађају ту дјецу, па нека чују ови што кажу да на Косову ништа и никога нема. Срам их било пред овим мајкама! Срам их било како тако нешто и смеју да изговре! – рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополија црногорско – примирска српске православне цркве данас је Народниој кухињи „Мајка девет Југовића“, која ради при Епархији рашко – призренској даривала теренско возило како би храна могла да се развози и до најудаљенијих корисника ове кухиње.

– Митрополија је даривала народној кухињи „Мајка девет Југовића један џип, теренски ауто, да би могли да храну достављају народу, па и онима на сјеверном Косову којима, чујемо, сада хоће да укину храну и затварују продавнице из неких својих безумних политичких разлога. Тако да, ево, још једна кола да могу и њима да доставе, ако ови безумници то ураде, а надам се да неће, да ће их Бог уразумити да не праве такве потезе – рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије Радовић, благосиља мајке које су добиле медаљу „Мајка девет Југовића“, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Митрополит црногорско приморски је нагласио да није политика она која се зансива на, како је рекао, некаквим компромисима и некаквим разграничињенима.

– Није то политика Цара Лазара нити је политика часних и честитих људи ни наших ни из оног честитог албанског народа. То је политика ових братоубица који владају овим просторима и срамоте честити албански народ, који су сад на власти, а који су побили Албаце и Муслимане и Србе, дакле, са њима правити разграничења и са њима радити компромисе то само безумни људи могу – рекао је миторполит Амфилохије и изразио наду да ће се, како је рекао, наше власти дозвати памети и Богу.


Мајке које су добиле златну и сребрну медаљу „Мајка девет Југовића“ коју традиционално додељује Епархија Рашко – призренска, јер су родиле и одгајају четворо или петоро деце су:  

Бранкица Трифуновић из Вуче (5. деце); Верица Тиосављевић из Долца ( 5. деце); Мира Џолић из Тучепа, (5. деце); Александра Секулић из Истока код Пећи (4. деце); Татијана Томашевић – Суво Грло код Србице (4. деце); Василија Накалимић – Велика Хоча (4. деце); Јунида Бугарић –  село Полази код Новог Пазара (4. деце); Надица Тиосављевић – Нови Пазар (4. деце); Љиљана Пантовић – Нови Пазар (4. деце); Ана Тимотијевић – Нови Пазар (4. деце); Владанка Деспотовић, село Сукањ код Раше (4. деце); Марина Радојевић, Горњи Крњин код Лепосавића (4. деце), Биљана Радосављевић – Сочаница (4. деце); Косовка Милентијевић – Звечан (4. деце); Милица Краговић – Банов Дол код Звечана (4. деце); Зорица Васић – Сендол кос Звечана (4. деце); Маја Цветковић – Косовска Митровица (4. деце); Марина Марковић – Косовска Митровица (4. деце); Драгана Вуковић – Косовска Митровица (4. деце); Тања Симић – Косовска Митровица (4. деце); Радмила Ђурић –  село Црепуља (4. деце); Бојана Вуксановић – Племетина код Обилића (4. деце); Данијела Босанаца – Племетина код Обилића (4. деце); Аница Николић – село Племетина код Обилића (4. деце); Данијела Радомировић – Прилужје код Вучитрна ( 4. Деце); Александра Милић – Бабин Мост  (4. деце); Марија Мићаловић – Бабин Мост (4. деце); Драгана Ђорђевић – Бостане код Новог Брда (4. деце); Милена Савић – Коретиште код Гњилана (4. деце); Далиборка Додеровић – Кузмин код Косова Поља (4. деце); Радица Лазић – Доња Гуштерица код Грачанице (4. деце); Ана Митић – Ливађе код Липљана ( 4. деце); Тијана Јовановић – Грачаница (4. деце), Биљана Марковић из Грачанице (4. деце); Станка Максимовић из Сушице код Грачанице  (4. деце).


Иван Миљковић