Реплика чудотворне иконе Богородице Пећке Краснице данас била изложена у порти манастира Грачаница

Са благословом Његове Светости патријарха српског Иринеја иконописана реплика чудотворне иконе Пећке Краснице, која је на свом 13. крсном ходу од Врачара преко Газиместана кренула пут Хиландара била је изложена данас у манастиру Грачаница.

Реплика чудотворне иконе Богородице Пећке Краснице, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Велики број верника могао је да приђе, поклони се и целива икону Богородице Пећке Краснице,  која се на свом Крсном ходу до Хиландара накратко задржала у манастиру Грачаница. После свечане Видовданске литургије, коју су у порти манастира Грачаница служили архијереји СПЦ, верници али и мајке које су добиле медаљон „Мајка девет Југовића“ целивале су часни крст и реплику чудотворне икону пролазећи испод ње.

Фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Традиционално од 2007. године молитвено у посту група верника крстоходи по светињама носећи иконописану реплику чудотворне иконе Пећке Краснице. Као и прошле године, по благослову игумана Методија, после Видовдана, група ходочасника крстоходи до Свете лавре Хиландара у коју би, како кажу, уз Божју помоћ требало да стигну до 3. августа ове године.

Верници су целивали и даривали чудотворну икону, фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн

Овогодишњи крсни ход је посвећен молитвеном благодарењу Господу, поводом 8 векова аутокефалије Српске Цркве.

Фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

На путу до Свете Хиландарске Лавре ходочасници ће прећи више од 1.000 километара, обићи 119 православних светиња и српска војничка гробља и на сваком месту читаће акатист Богородици Пећкој.

И. Миљковић