Уставни суд одлуком вратио компетенције за дијалог са Србијом на прави колосек

Уставни суд Косова је донео одлуку да је “Закон о дужностима, одговорностима и надлежностима делегације Косова у процесу дијалога са Србијом, неуставан“. Овом одлуком, преговарачки тим  више неће имати компетенције да преговара у име Косова, већ ће то право имати косовска Влада.

У одлуци Уставног суда се поред осталог наводи да „државна делегација не може да буде укључена у интеракцију одвајања, контроле и балансирања власти, односно структуре поделе власти, како је дефинисано чланом 4 Устава Косова“.

Што се улоге председника Косова у дијалогу тиче, Уставни суд је истакао да је скупштина Косова у обавези да надгледа спољну политику у склопу својих уставних компетенција.

Такође, по Уставу Влада има компетенцију да предлаже и спроводи унутрашњу и спољну политику, док параграф 1 и 9 члан 94 Устава одређује да премијер, „представља и води Владу“, као и да се „консултује са председником око примене спољне политике земље“.

Одмах након одлуке Уставог суда, један од чланова овог преговарачког тима Висар Имери из Социјалдемократске партије Косова је изјавио да од сада сви чланови ове партије, који су учествовали у овом преговарачком тиму више неће бити део њега.

-Уставни суд је прогласио неуставним све компетенције које су Законом дате државној делегацији и тако је онемогућила скупштину да буде у водећој позицији у дијалогу са Србијом, онако како смо се договорили са посланицима када се гласало за Резолуцију.  Путем скупштине дијалог би имао демократски легитимитет. Било како било, Уставни суд је рекао да дијалог са Србијом не треба да предводи скупштина, него премијер и председник Косова-, изјавио је Имери.

И Енвер Хоџај, заменик премијера из редова Демократске партије Косова, који је био члан владиног преговарачког тима са Србијом је изјавио да поштује одлуку Уставог суда и да је његова партија увек веровала да Косово има легитимне институције за вођење дијалога.

-Ми настављамо да верујемо, међутим, политички консензус је неопходан за постизање коначног споразума са Србијом који ће завршити међусобним признањем и столицом у ОУН- истакао је Хоџај.

Реаговао је и председник Косова Хашим Тачи који је путем свог Фејсбук профила истакао да нико не може сам да преузме терет за решавање конфликта са Србијом.

– Као председник земље, веома ценим политичку вољу и индивидуалну одговорност челника преговарачке екипе, који су када је Косово кључало од јалових политичких дебата били у стању да то превазиђу и преузму државну одговорност. У складу са Уставом и политичком вољом, челници институција, политички лидери свих субјеката, треба да се уједине у процесу дијалога за постизање мировног споразума, који отвара перспективу интеграцији Косова и окончава изолацију и стагнацију – истакао је између осталог Хашим Тачи.

Две главне опозиционе партије на Косову, Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење, које су предале овај предмет за тумачење веома су задовољне оваквом одлуком Уставног суда Косова.

Посланица Демократског савеза Косова Вјоса Османи је на конференцији за штампу истакла да је ова одлука Уставног суда јасна порука премијеру Харадинају да уставне компетенције не могу да се бирају и узимају.

– И разјаснила је да компетенције Владе за изградњу и примену спољне политике подразумева државну и патриотску одговорност за заштиту интереса Косова, као премијер и као Влада у дијалогу.  Бежећи од ове одговорности он је показао да није способан да брани интересе Републике Косово – рекла је Османи.

Њен партијски колега Љумир Абдиџику је изјавио да више нема преговарачког тима, али да је остала владајућа коалиција ПАН, додајући да би се ова мрља заборавила да пре шест месеци није изгласан буџет Косова.

Према Аљбуљени Хаџиу посланици Покрета Самоопредељење, након овакве одлуке Уставног суда, једина опција су избори.

– У овим околностима када имамо председника који на неуставан начин води дијалог са Србијом одбијамо да преузмемо њихове компетенције око дијалога. Сада чекамо да буду избори – изјавила је Хаџиу.

Иначе за шест месеци, владин преговарачки тим, који су предводили Фатмир Љимај лидер Социјалдемократске Иницијативе и Шпенд Ахмети лидер Социјалдемократске партије Косова два пута су боравили у Бриселу. Први пут су се састали са посредницом у дијалогу између Косова и Србије Федериком Могерини, а марта ове године са њеном саветницом Ангелином Ајхорст. Том приликом су предали Платформу за дијалог.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај