Владика Атанасије са Газиместана: Борићемо се поново за ослобођење наше окупиране земље

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Видовданске свечаности на Газиместану

„Борићемо се ми поново за ослобођење наше окупиране земље“, поручио је данас са Газиместана, у пригодној беседи, умировљени владика Атанасије Јевтић, нагласивши да је Газиместан крсно голготско место и место славе, место физичког пораза, али духовне победе. Владика је критиковао и бившег председника Слободана Милошевића, али и садашњег Александра Вучића за, како каже, погрешну политику према Косову и Метохији.

Традиционалне Видовданске свечаности на Косову и Метохији, завршене су парастосом на Газиместану, без инцидената и уз присуство великог броја верника. На обележавању Видовдана, 630 година после Косовске битке, знатно више Срба, посебно младих са Косова и Метохије, из централне Србије, Црне Горе, Републике Српске, Северне Македоније, Словеније.

„Овде сам први, али сигурно не и последњи пут. Када сам дошла овде и када сам јутрос видела Грачаницу, то је нешто што не може речима да се опише, нешто што у вама буди разне емоције, и понос и пркос и срећу“, каже двадесетвогодишња Доротеја Кнежевић из Београда, позивајући младе да дођу на Косово и Метохију и да се не плаше, јер је то, како каже, српска земља.

Фото Н. Милосављевић; ГрачаницаОнлајн: Видовданске свечаности на Газиместану

Из Даниловграда стиже порука, како нам рече младић из овог града, да ускоро долази крај свима који покушавају да затру српско име у Црној Гори:

„Време промена долази и само треба да издржимо. Ништа не признајемо, али морамо да обилазимо наше светиње на Косову и Метохији, јер одавде смо сви“.

Парастос српским страдалницима од Косовске битке до данас, служио је митрополит Црногорско – приморски Амфилохије, уз саслужење владика Српске православне цркве и свештенства и монаштва Рашко – призренске епархије. Умировљени владика Атанасије је поручио Србима да не губе наду и веру, да верују у васкрсење, а политичарима да се за целовито Косово и Метохију вреди и мора борити свим силама.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Видовданске свечаности на Газиместану

„Они који говоре да се нећемо борити за Косово су људи губитници, људи који су кукавице, макар били и председници државе“, беседио је владика Атанасије, позвавши Србе на јединство, чојство и јунаштво.

На парастосу на Газиместану су били и представници Владе Србије, официр за везу у Приштини, Дејан Павићевић и државни секретар у Министарству спољних послова Владе Србије, Вељко Одаловић, као и представници Скупштине града Приштине. Догађај је обезбеђивао велики број припадника Косовске полиције.

А.Ћ.