Ђурић: Тачијева идеја о Великој Албанији је поражен шовинистички пројекат

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је саопштио да је „Хашим Тачи данас потврдио да је неодговорност друго име његове политике, јер распиривање лажних снова о некаквом присаједињењу општина Врањске котлине самопроглашеном Косову јесте исто што и позив на ескалацију мржње и неповерења међу становницима Прешева, Бујановца и Медвеђе“.

Отварање нових кризних жаришта не може помоћи ни Тачију у настојању да се избави из суноврата своје политичке карије, нити грађанима на Косову и Метохији, који желе да живе у миру и сигурности, наглашава се у саопштењу и додаје:

„У Прешеву, где већински живе Албанци, Бујановцу у коме више од половине становништва чине неалбански народи и Медвеђи, где Албанци живе у симболичном броју, Тачијеви сународници живе у миру и нормалним односима са својим комшијама Србима, као грађани Србије. Тако је било, тако је данас и тако ће бити заувек“, нагласио је Ђурић.

Дирекрот Канцеларије за КиМ наглашва да Тачијеве идеје о ширењу такозване велике Албаније на исток јесу део мрачних и заувек поражених шовинистичких пројеката, и нико, а понајмање Албанци на југу централне Србије, не може имати користи од реанимације идеологија мржње.

Као држављанин Србије, Тачи би требало да зна да је већинска воља народа Србије свих националности, изражена вековима уназад, да је покрајина у којој је и он рођен саставни део Србије и да су сепаратизам и идеја о великој Албанији ствар прошлости, закључио је на крају саопштења Ђурић.