На северу данас не раде продавнице, апотеке и ресторани

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Косовска Митровица

На северу Косова, све прехрамбене продавнице, киосци, апотеке, бутици, али и ресторани и кафићи, од јутрос не раде, у знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто.

Председник Удружења привредника са КиМ, Радош Петровић, изјавио је јутрос за РТС да је „много тешко гледати овакав град“.

„Ово смо морали да урадимо док трају таксе, док не можемо нормално да послујемо, док не можемо робу да набављамо нормално и да радимо као сав нормалан свет.”

Радио Контакт плус преноси да су пекари доставли хлеб само КБЦ-у Косовска Митровица.

Како је најављено, продавнице ће и у уторак бити затворене.

Косовски председник Хашим Тачи, изјавио је данас да нема химанитарне кризе на северу Косова, већ Србија покушава импровизацијом да представи грађане севера као жртве.

„Веома је важно да цео демократски свет препозна реалност на северу и ова нова тврдња Србије пропада. Држава Косово ће извршити све своје обавезе према свим грађанима земље, у сваком углу територије Републике Косово “, рекао је Тачи после конференције, одржане у Приштини, одржаној у знак подршке жртвама сексуалног насиља. ​​

Поводом затварања продавница на северу, косовски премијер Рамуш Харадинај је путем свог фејсбук профила поручио да ће Влада Косова заштити грађане на северу, отварајући малопродајна места, у сарадњи са косовским предузећима.

„Симулација хуманитарне катастрофе од стране Србије је још један неуспели покушај дестабилизације. Након објављивања овог сценарија, који је одавно најављен, влада наше земље остаје посвећена обезбеђивању сигурности за све своје грађане. У блиској сарадњи са пословном заједницом у Републици Косово и након консултација са свим релевантним институцијама, организовали смо отварање малопродајних објеката на северу земље. Ова акција, координирана и планирана, има за циљ пружање свих елементарних производа становницима тог подручја“, написао је Харадинај.

Анђелка Ћуп