Орден Светог Саве другог реда за г-ђу Кети Фенслоу из Чикага

На свечаности уприличеној 26. јуна 2019. године у Патријаршији српској у Београду, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уручио је орден Светог Саве другог степена г-ђи Катарини Дујановић (Кathy Fanslow), председници Хуманитарне организације „Our Serbs – Наши Срби“ из Чикага и великом добротвору Српске Цркве и српскога народа.

Свечаној додели високог признања наше Свете Цркве, поред Његове Светости, присуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода: Митрополит дабробосански Г. Хризостом, Епископ шумадијски г. Јован, Епископ крушевачки г. Давид, као и Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српскога, протојереј-ставрофор Саво Јовић, главни секретар САС СПЦ, ђакон Александар Прашчевић, шеф кабинета Патријарха српског, протојереј-ставрофор Радивој Панић, јереј Владимир Марковић, генерални секретар ВДС-а, ђакон Драган Танасијевић, г-ђа Лин Свилар (Lynn Svilar), г. Зоран и г-ђа Мира Гушић.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, између осталог се каже да се високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог степена, Госпођи Катарини Дујановић, додељује за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, нарочито исказану кроз помоћ у раду Верског добротворног старатељства и помоћи српском народу у Србији, посебно на Косову и Метохији.

Уручивши високо признање г-ђи Катарини, Патријарх српски Г. Иринеј се захвалио за сва доброчинства г-ђе Катарине и њених сарадника из Хуманитарне организације „Our Serbs – Наши Срби“ из Чикага и изразио наду да ће овај орден мотивисати г-ђу Катарину да настави са својим добротворним радом.

Примивши признање г-ђа Катарина се захвалила на великом признању и исказала своју спремност да настави са помагањем свима онима којима је помоћ неопходна и да ће наставити сарадњу са свим институцијама Српске Православне Цркве.

   Додели одликовања претходила још једна посета Кети Фенслоу Косову и Метохији

У оквиру своје посете Србији, Кети Фенслоу, председница Хуманитарне организације Наши Срби из Чикага, посетила је и Косово и Метохију. Са Кети су и ове године у тродневној посети српским светињама и српском народу на Косову и Метохији били њени сарадници  Мира и Зоран Гушића из Београда, Лин Свилар, Италијанка укључена у пројекте ,, Наших Срба“ и  отац Радивој Панић.

По речима Кети Фенслоу, са којом смо разговарали при посети Ораховцу, где је захваљујући ,,Нашим Србима“, у години за нама купљена пумпа за бунар у црквеној порти, и овога пута су посетили породице које  је њихова организација помогла.

-Овог пута смо на територији Косова и Метохије посетили село Опрашке у кући господина Петка Милетића где смо урадили један пластеник, и заиста су нам сузе пошле када смо видели колики је труд код тог човека и како тај пластеник изгледа. То је једно ремек дело од пластеника и поврћа које је у њему-река нам је Кети Фенслоу. Она је додала да су посетили и манастир Грачаницу и обишли имање са извором, које је ова организација купила за манастир, а у Призрену су однели поклон од кошаркашког клуба Партизан са чијим су се руководством састали у Београду пре Косова и Метохије.

-Чланови управе Кошаркашког клуба ,, Партизан  су изразили велику жељу да са организацијом Наши Срби сарађују, да са нама раде и помогну што год могу на територији КиМ. Ово је наша прва сарадња и ми се искрено надамо да ће та сарадња да буде много већа и много благороднија-рекла је Кети Фенслоу.

Мира Гушић из Београда је надовезујући се на речи Кети Фенслоу рекла да се радује кад види да је у Ораховцу купљена пумпа и захваљујући њој урађен је довод воде до нове просторије у парохијском дому:

-Ево нас поново у Ораховцу где смо у току прошле године купили пумпу за воду, а овом приликом смо купили и електричне уређаје за кухињу у парохијском дому. Радујемо се да ће Ораховчани имати простор где ће се окупљати. Много смо срећни што можемо да помогнемо да се услови живота нашег народа овде бар мало поправе.  Ми смо под великим утисцима и радујемо се свакој посети Косову и Метохији. Драго ми је да је са нама дошла жена Италијанка, која не знам по ко зна који пут долази са нама на Косово и Метохију, а апсолутно не разуме српски језик, осим основних неких речи, али и даље има жељу да долази овде и помаже нашем народу. Такође морам да се захвалим и председници Кети Фенслоу која мукотрпно у својим позним годинама ради, која је препознала потребе Косова и Метохије и која у далеком Чигагу прича о положају нашег народа на Косову и Метохији. Ми смо на највећем српском пикнику у Америци, где дође око двадесетак хиљада људи, углавном Американаца, имали штанд где је писало на Енглеском ,, Питајте нас о Косову и Метохији“. Кети је и ту  говорила шта се овде дешава, каква је ситуаија и види се да је стварно срцем и душом везана за овај простор.

Осим помоћи светињама и појединсцима на Косову и Метохији, Кети Фенслоу и њена организација ,, Наши Срби“ из Чикага су до сада реализовали велики број пројеката помоћи широм Србије. Да наведемо само неке:

-Обезбедили су на хиљаде поклон пакетића деци за Божић, хиљаде ручкова за Васкрс и Божић, велика средства за опремање Црквене кухиње у Земун пољу,
вишемесечни хонорар за службеника ВДС-а(Верског добротворног старатељства), стипендије за студенте на многим факултетима , малињак за вишедетну породицу у Врдилу, стока (краве и овце) за КиМ и Томочку Крајину, куповина земљишта са извором воде за манастир Грачаницу, помоћ најугроженијим породицама у Општини Рашка, обнова зграде Кола српских сестара у Неготину, опремање вртића у Лучанима после поплава, помоћ манастиру Светка Петка, Извор (92 штићенице), огрев, станарина, храна, хемија за многе породице, бунар у Гроцкој, алати за разне занатлије, куповина комбија за превоз хране (ВДС), куповина кола женском центру Милица у Врњачкој Бањи, за превоз сестара и жена које су оболеле од рака дојке, а које немају средстава да оду на прегледе,…и  још много тога… 

 Оливера Радић