Окончана “хуманитарна криза” на северу Косова

Након дводневне планиране “хуманитарне кризе“ у четири општине настањеним углавном косовским Србима, од данас ће грађани овог дела Косова моћи нормално да се снабдевају намирницама и лековима.   Како су пренели  српски медији, привредници са севера Косова су синоћ одлучили да продавнице, апотеке и угоститељски објекти поново буду отворене.

У саопштењу се између осталог каже да је у претходна два дана овај „протест упозорења показао снагу, јединство и спремност„  за борбу Срба на северу Косова и да нико не може да их сломи те да неће да „трпе да се пуца и напада на оне који врше снабдевање основним животним намирницама“.

Пошто се наводи да ће сваки даљи покушај Приштине наићи на још снажнији одговор, у наставку се истиче да ће данас отворене радње бити затворене на много дужи период сваки следећи пут када се „буде пуцало“ на оне које снабдевају овај део Косова прехрамбеним производима и штампом.

“Свесни смо да нас чека дуготрајна борба, која захтева јединство, труд, можда и жртвовање… ми другу земљу немамо и ову нашу не дамо ником… Апелујемо на међународну заједницу да коначно схвати драматичност ситуације овде на северу и да реагује како би пацификовала Приштину, пре него што се деси неки инцидент који би могао ствари довести до тачке без повратка“, наводи се у саопштењу српских привредника са севера Косова.

Међу првима је на ову вест реаговао градоначелник општине Јужна Митровица Агим Бахтири, који је путем свог Фацебоок профила истакао да је “добра вест за грађане што је коначно план Србије за исценирање хуманитарне кризе на северу пропао”.

“Неуспех овог деструктивног и дестабилизирајућег плана од стране Србије говори да држава Косово када одлучи може да не дозволи мешање држава које нам не мисле добро, понајмање мешање од стране Србије”, казао је Бахтири и апеловао на грађане настањене на северу Косова, да не упадају у замке деструктивних људи, него да размишљају о будућности своје деце.

Портал Коссев преноси да  је у општинама на северу Косова од јутрос већина продавница отворена, али да се још примећује недостатак млечних производа и воде, и да  “за разлику од претходна два дана северни део Митровице врви од људи, који носе кесе са намирницама или хитају према продавницама”.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је прошле недеље на конференцији за штампу саопштио да Србија  припрема план за стварање “хуманитарне кризе” на северу Косова и чак навео имена српских привредника који су одржали “тајни” састанак и договорили овај “план”.

Грађани севера Косова су пре затварања продавница и апотека куповали у већим количинама намирнице и стварали залихе, очито незнајући колико ће ова “хуманитарна криза” трајати. У последња два дана, када су продавнице и други угоститетљски објекти били затворени, готово да се нису могли видети људи ни на улицама.

У сваком случају, и косовски и српски званичници су поручили да неће дозволити да грађани “гладују”.

Косовска Влада је у општинама на северу Косова организовала продајне пунктове, односно камионе са различитим основним намирницама, које су грађани могли да купе. Међутим, како преносе извори са севера, становници ове четири општине, првога дана постојало је релативно интересовање, али другог дана “баш никакво”.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је на свом Твитер налогу између осталог написао поруку српском председнику Александру Вучићу.

“Драги Александре Вучићу, препоручујем вам да не спроводите ваш лажни сценарио за дестабилизацију севера Косова.  Лажна ‘хуманитарна криза’  никада неће послужити као параван за ваше циљеве за дестабилизацију, а ви ћете бити одговорни”, поручио је  Харадинај.

Иначе, Харадинај се јуче састао са представницима земаља КВИНТА-е и представницом ЕУ на Косову Наталијом Апостоловом. У допису медијима се између осталог наводи да је косовски премијер информисао саговорнике о ангажовањима Владе везане за владавину реда и закона на северу Косова и активностима које су предузете за снабдевање грађана прехрамбеним производима у овом делу Косова.

“У тесној сарадњи са заједницом бизниса у Републици Косово и након консултација са свим релевантним институцијама, организовали смо отварање привремених малопродајних тачака на северу земље”, рекао  је поред осталог Харадинај додајући и да је Влада Косова остала посвећена да без разлике, обезбеди сигурност свим грађанима.

Косовски председник Хашим Тачи је оценио да је план за стварање “хуманитарне кризе пропао.

“Нема на Косову хуманитарне кризе, постоји српска импровизација и тенденција да се представи као жртва српским грађанима на северу Косова. Зато је од велике важности да цео демократски свет спозна стварност и разуме реалност. И ово ново претендовање Србије је пропало”, изјавио је Тачи.

Иначе, након што је новембра месеца прошле године косовска Влада донела одлуку за увођење тарифе на увоз српске робе од 100 одсто, али и након акције Косовске полиције током које је ухапсила један број својих колега на северу Косова, због сумњи да су биле умешане у  шверц робе из Србије, и бојкота српских трговаца да се снабдеју од косовских албанских дистрибутера, у продавницама на северу Косова се могао приметити недостатак неких српских производа.

Удружење привредника и српски званичници су изјављивали да је главни разлог затварања продавница одлука Владе везане за увоз српске робе.

У сваком случају, осим јучерашњег састанка који су имали представници земаља КВИНТА-е са премијером Косова, представници међународне заједнице, која иначе инсистира да косовска Влада суспендује таксу на увоз српске робе како би се наставио дијалог са Србијом, нису јавно реаговали на дешавања у последња два дана на северу Косова.

КосовoЛajв- Виолета Ороши Беришај