Млади основци и средњошколци Општине Грачаница заинтересовани за омладински активизам

Основци и средњошколци заинтересовани за омладински активизам, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Основци и средњошколци из Грачанице, на сопствену иницијативу, учествовали су на радионици о омладинском активизму. Са основцима и средњошколцима волонтерски су радили наставници Сања Поповић, Иван Николић и Иван Тодоровић. Радионица је одржана у Центру грађанске енергије у Грачаници.

Грачанички основци и средњошколци нису задовољни само изласком у кафиће и комуникацијом преко друштвених мрежа. Желе да се активирају, да утичу на одлуке о сопственим животима, на развој својих школа, своје заједнице и места у којем живе. Млади желе да се упознају са темама које довољно не обухвата школски програм, као што су: људска права, одрживи развој, заштита животне средине, европске интеграције, дебатовање, маркетинг, удруживање у невладине организације и неформалне групе.

На сопствену иницијативу, окупили су се у Центру грађанске енергије у Грачаници, како би осим стицања нових знања од активиста цивилног сектора, предочили и своје идеје о активностима које би желели да спроводе.

Основци и средњошколци заинтересовани за омладински активизам, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Пријатно сам изненађен колико су млади људи заинтересовани за различите активности и колико идеја имају. Ми старији морамо да им помогнемо да барем део својих идеја спроведу у дело. Активирањем младих људи, поштовањем и спровођењем њихових идеја, помоћи ћемо да они не буду маргинализовани део друштва и да постану задовољни и образовани грађани који ће остати овде и помоћи напретку своје заједнице”, рекао је један од предавача на радионици, Иван Николић.

До скоро у Грачаници није постојао адекватан простор у којем би млади могли да се окупљају, дају своје идеје, спроводе своје активности и постану „видљиви“, како за цивилни сектор, тако и за доносиоце одлука. Сада је, уз подршку Косовске фондације за орворено друштво, изграђен Центар грађанске енергије, као иделно место за то, а реномиране организације цивилног друштва и активисти су спремни да им помогну да своје идеје спроведу у дело.

А.Ћ.