Mladi osnovci i srednjoškolci Opštine Gračanica zainteresovani za omladinski aktivizam

Osnovci i srednjoškolci zainteresovani za omladinski aktivizam, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Osnovci i srednjoškolci iz Gračanice, na sopstvenu inicijativu, učestvovali su na radionici o omladinskom aktivizmu. Sa osnovcima i srednjoškolcima volonterski su radili nastavnici Sanja Popović, Ivan Nikolić i Ivan Todorović. Radionica je održana u Centru građanske energije u Gračanici.

Gračanički osnovci i srednjoškolci nisu zadovoljni samo izlaskom u kafiće i komunikacijom preko društvenih mreža. Žele da se aktiviraju, da utiču na odluke o sopstvenim životima, na razvoj svojih škola, svoje zajednice i mesta u kojem žive. Mladi žele da se upoznaju sa temama koje dovoljno ne obuhvata školski program, kao što su: ljudska prava, održivi razvoj, zaštita životne sredine, evropske integracije, debatovanje, marketing, udruživanje u nevladine organizacije i neformalne grupe.

Na sopstvenu inicijativu, okupili su se u Centru građanske energije u Gračanici, kako bi osim sticanja novih znanja od aktivista civilnog sektora, predočili i svoje ideje o aktivnostima koje bi želeli da sprovode.

Osnovci i srednjoškolci zainteresovani za omladinski aktivizam, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Prijatno sam iznenađen koliko su mladi ljudi zainteresovani za različite aktivnosti i koliko ideja imaju. Mi stariji moramo da im pomognemo da barem deo svojih ideja sprovedu u delo. Aktiviranjem mladih ljudi, poštovanjem i sprovođenjem njihovih ideja, pomoći ćemo da oni ne budu marginalizovani deo društva i da postanu zadovoljni i obrazovani građani koji će ostati ovde i pomoći napretku svoje zajednice”, rekao je jedan od predavača na radionici, Ivan Nikolić.

Do skoro u Gračanici nije postojao adekvatan prostor u kojem bi mladi mogli da se okupljaju, daju svoje ideje, sprovode svoje aktivnosti i postanu „vidljivi“, kako za civilni sektor, tako i za donosioce odluka. Sada je, uz podršku Kosovske fondacije za orvoreno društvo, izgrađen Centar građanske energije, kao idelno mesto za to, a renomirane organizacije civilnog društva i aktivisti su spremni da im pomognu da svoje ideje sprovedu u delo.

A.Ć.