САД инсистирају на наставку дијалога поводом 4. јула, Дана независности те државе

Поводом 4. јула, Дана независности Сједињених Америчких Држава, председник Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиот Енгел, јуче је присуствовао свечаној инаугурацији новог објекта америчке амбасаде у Приштини.

“Народ Косова заслужује да буде третиран као околне државе, то подразумева либерализацију виза, путовања у ЕУ без виза и јасан пут према НАТО и Европској унији (ЕУ). Европска унија зна да је Косово испунило услове за визну либерализацију и надам се да ће му отворити врата веома брзо”, рекао је у свом обраћању присутнима амерички дипломата Енгел.

С друге стране амерички амбасадор на Косову Филип Коснет је истакао да је инаугурација нове амбасаде симбол посвећености САД према грађанима Косова, али и истакао да треба да се пронађе пут, како би се Косово вратило за преговарачки сто са Србијом.

“Американци никада не прекидају настојања за бољу будућност, ни ви не треба да престанете. Имам пуно поверење у способност лидера и грађана ове велике земље да наставе напредак. За ослобађање енергије вашег приватног сектора. За борбу против корупције и јачање владавине закона. За изградњу поверења између заједница. И за проналажење пута да се врати преговорима са Србијом, како би изградили  одржив мира”, рекао је поред осталог Коснет.

И Елиот Енгел је у интервјуу за Радио слободна Европа изјавио да дијалог увек важан и да се путем њега могу превазићи бројне баријере.

“Надам се и охрабрујем обе стране да започну разговоре. Ако нема разговора, нема напретка, нема померања. Ми треба да се покренемо, ово је ситуација која траје дуже време, и пре увођења тарифа. Не мислим да је праведно оптуживати тарифу. Од важности је да Влада Србије схвати да је реч о независној држави Косово и ова ће независна држава остати”, рекао је између осталог Елиот Енгел.

Енгел је такође нагласио да увођење таксе на увоз српске робе на Косову обе стране различито објашњавају. Каже да му је премијер Косова Рамуш Харадинај рекао да у Србији није дозвољено да се сва роба произведена на Косову нађе на српском тржишту и да се на све производе приликом извоза плаћа такса, те да је то разлог што је косовска Влада донела одлуку о такси на увоз српске робе “чиме се ситуација изједначила”. Енгел је такође додао да српски председник Александар Вучић другачије интерпретира ову одлуку косовске Владе.

На констатацију да обе стране више очекују иницијативу од Сједињених Америчких Држава него од Европске Уније, Енгел је признао да је питање решавања косовско српских односа у другом плану, и истакао да САД треба да се више посвети разликама у мишљенима Албанаца и Срба.

“Мислим да Сједињеним америчким Државама верују обе стране. Надам се да ћемо посветити више времена овом питању, онако како је то радила претходна администрација”, казао је Енгел.

Енгел је такође нагласио да је веома скептичан око идеје промене граница на Балкану и да, ако се то питање отвори може се претворити у Пандорину кутију.

Иначе, Енгел је пре доласка на Косово посетио и Прешево, где је разговарао са председником ове општине Шћипријем Арифијем. Он је овом приликом поручио да треба да се врше настојања за постизање дугорочног споразума између Косова и Србије и у овом контексту поновио став против “размене територије”.

“Уопште не мислим да је размена територије добар правац. Забринут сам због овога, јер ако се почне са променама граница на Балкану, где ће то завршити? Има много других земаља које желе да промене границе и због овог разлога Балкан је у почетку упао у невоље”, поручио је Енгел.

Пре посете Приштини амерички дипломата је разговарао у Београду са српским председником Александром Вучићем, а како се истиче главна тема разговора односила се на дијалог са Косовом. Он је казао да је сусрет и поред разлика у мишљењима, био добар.

“Косово и Србија, морају да постигну мир међу собом, а ако ја у томе икако могу да помогнем, ја нудим себе и своје способности. А ако неко мисли да не могу бити од помоћи, и то је у реду, али ја верујем да људи на Косову, где су етнички Албанци у огромној већини, такође имају права да се боре за себе, а да Србија има право да буде снажан лидер у региону“, преносе српски медији изјаву Енгела.

Премијерка Србије Ана Брнабић  је сусрет председника Вућића и америчког дипломате Елиот Енгела оценила веома важном.

“Ово је била веома важна посета која ме је изненадила. Мислила сам да ће овај сусрет бити тежак за председника Вучића. Енгел је познат као заштитник Приштине. Међутим, господин Енгел је рекао да је сусрет са председником Вучићем био искрен и добар”, казала је Брнабић.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај