Студенти психологије донирали СКЦ 800 књига

Студенти четврте године на катедри за психологију Филозофског факултета у Косовској Митровици данас су Српском културном центру предали 800 књига, прикупљених у хуманитарној акцији коју су сами организовали.

Идеја је покренута у оквиру предмета „Психологија рада“ код професорке Биљане Јаредић, која је била и покретач акције.

Како би прикупили књиге студенти су ишли по стамбеним зградама и обилазили станаре, писали издавачким кућама, али и организовали различите акције као што су пројекција филма, продаја колача и лимунаде, саопштено је из Српског културног центра.

У акцији прикупљања књига учествовало је седморо студената. Једна од учесница, Емилија Поповић, истакла је да су и они сами изненађени бројем људи који су се одазвали акцији.

„У току целе акције није било никаквих непријатности, акција је протекла врло лепо, људи су се врло радо одазивали и поклањали књиге. Ишли смо од врата до врата по зградама, организовали акције и на тај начин прикупили оволики број књига“, рекла је Поповић.

Њена колегиница Катарина Столић каже да јој је посебно драго што су књиге поклоњене Српском културном центру у Приштини.

„Нама је то био практични део испита. Акција је покренута на предлог наше професорке и оно што је важно, то је да је професорка задовољна и јако поносна на нас“.

Донатори књига су углавном из Косовске Митровице, али и из других места широм Србије, јер су студенти појединачно, свако у свом граду настављали акцију и доносили књиге у Косовску Митровицу. Поред тога, акцији се одазвала и Универзитетска библиотека у Косовској Митровици која је у оквиру ове акције за Српски културни центар издвојила стотинак књига.

„Акција студената је за сваку похвалу, међутим тужна страна ове јако лепе акције је та да ће књиге неко време бити у пакетима. Имамо велику просторију у подруму зграде где смо планирали да једног дана направимо малу библиотеку, али тај простор је најпре неопходно средити и опремити полицама“, казала је Тијана Арсић, представница СКЦ Приштина.

Она је додала да је СКЦ и раније добијао књиге на поклон, од издавачке куће „Повеља“ из Краљева и од Института за српску културу Приштина са седиштем у Лепосавићу.

А.Ћ.