Више новца за повратнике укључујући и оне из бошњачке заједнице

Насер Мета , заменик министра за заједнице и повратак у општини Призрен, изјавио је да је за 2019. годину припремио три програма који су у складу са политиком овог Министарства. У питању је програм стабилизације и стамбеног решења за повратнике и припаднике мањинских заједница у општини Призрен, Програм привредног развоја мањинских заједница, односно стабилизације и одрживости предузетника из редова мањина и о Оријентациони програм који се односи на промоцију и унапређења здравља мањинских заједница на Косову.

Једно од проблема са којим се суочавају повратници, који желе да наставе да раде и живе у призенској општини јесте обнова њихових домова, али пре свега  доказ да заиста припадају категорији расељених лица.

У овом контексту, заменик министра Мета је позвао припаднике свих мањинских заједница у општини Призен, посебно бошњачку, који су од 1999. до 2004. године провели у избеглиштву у земљама региона, да се, уколико поседују избегличку, односно повратничку документацију, пријаве Канцеларији за заједнице у упишу у регистар. Овом пријавом они би добили могућност да се укључе у програм Министарства за повратак и заједнице.

У интервјуу за Радио Омега 3, Мета је изјавио да ће се у „координацији са кабинетом министра за заједнице и повратак, у односу на могућности Министарства,  одабрати захтеве од приоритетног значаја.

Он је такође истакао да поред  бриге за повратнике, укључујући и  изградњу њихових домова, ово Министарство ради и на реализацији других капиталих пројекта, битних за нормализацију и одрживост мањина на овим просторима.

Насер Мета је рекао  да је се један пројекат тиче финансирање бошњачког Културног центра у Призрену. Он је објаснио да се ради о опремању објекта видео надзором и озвучењем и да ће управо то имати велики значај за безбедност објекта. Такође је нагласио да ће бити отворено и више канцеларија и пословног простора за припаднике бошњачке заједнице у општини Призрен.

„Развијам смернице и трудим се око унапређивања и спровођења законодавства ради заштите права заједница и њихових припадника, укључујући право на повратак и стварање повољних услова за повратак, као и приступ који је заснован на праву за њихов повратак. Такође, наши планови су да сви Бошњаци по могућности добију потребну помоћ за њихов повратак и опстанак на овим просторима“, изјавио је Мета.

Олакшавајућа околност овог Министарства је што донације добија и из међународних извора, те због тога истичу да желе да финансирају све пројекте планиране за 2019. годину.

Тако, најновији програм „РРК-5“, за циљ има да за расељенеприпаднике мањинских заједница осигура  безбедан, сигуран и одржив повратак. Овај се програм спровиди са ИОМ-ом, који за циљ има интеграцију  повратника и обезбеђивање стамбене помоћи или реконструкцију оштећених објеката.

У склопу овог програма предвиђено је и организовање  тренинга за стварање, односно  отварање нових радних места  за повратнике, али и за самозапошљавање у циљу остваривања прихода, као и финансирање  „свих врста“ мањих инфраструктурних пројекта. А право на ове врсте подршке имају само  лица која поседују избегличке картоне у поменутом периоду од 1999. до 2004. године.

Судећи по изјави заменика министра за заједнице и повратак Насера Мете, сви захтеви повратника биће  разматрани и „највероватније позитивно решити.

Када је у питању обезбеђивање стамбених објеката, ово Министарство обећава да повратници поред изградње И опремања објеката, они којима то буде било потребно може добити материал за санацију сопственог објекта или материал за санирање мањих оштећења.

Међутим, оно што се још увек незна је да ли постоји интересовање за већи повратак избеглица из региона Призрена, посебно ако се има у виду да је последњих година све више младих Бошњака, углавном након завршених школа, трбухом за крухом, покушавају да обезбеде перспективу у земљама Западне Европе.

Друго питање које се поставља у бошњачкој заједници је да ли ,објективно, Министарство за заједнице и повратак може да испуни своја обећања.

Амил Каси – Радио Омега 3