Основци са КиМ и из уже Србије учествовали у раду Летње школе калиграфије у манастиру Светих Архангела

Уз традиционални поздрав – „ И догодине у Призрену!“, у манастиру Светих Архангела, завршена је трећа „Летња школа калиграфије, историје и традициoналне музике“. Под стручним вођством Удружења учитеља Војводине, деца су могла да уче српску средњевековну калиграфију,  o значењy старих српских имена, као и о значају познавања и израде породичног стабла и средњевековне историје Срба.

Двадесетпеторо основаца из уже Србије, али и са Косова и Метoхије, током шестодневног боравка у задужбини цара Душана Силног, могли су од предавача и учитеља да изуче тенику калиграфије, слушали предавања из историје и вере, али и учили традиционалне мелодије уз помоћ музичара Златка Стојановића. Научено из музике, деца су на крају школе представила током пригодног програма који су приредила са својим учитељима, а радове из калиграфије су, као и до сада, оставили манстиру Светих Архангела на поклон.

Јутарња гимнастика била је обавезна за учеснике кампа, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Вера Стојшић Гашпаровски и ове године је испред Удружења учитеља Новог Сада осмислила креативни програм летњег кампа за основновце које је такође и подучавала техници калиграфије. Радост што се са колегама и децом поново окупља на овом светом месту Вера није желела да крије:

„Хвала Богу да смо се окупили и да ово постаје традиционално окупљање деце и наставника у Светоархангелској школи. Основни циљ ове школе је да се деца и наставници упознају са српском средњeвековном калиграфијом, рекла је Стојшић Гашпаровски.

Како је у питању летња шќола, која укључује вешедневни и целодневни боравак учесника, организатори су се и ове године побринули да деци понуде што више различитог садржаја.

„Наши садржаји су усмерени на српску традицију која обухвата и српску изворну песму и верску школу, која је потребана данашњој деци како би допунила оне поприлично сиромашне инфорације које они имају. Ове године смо радили на развијању музикалности код свих учесника“, испричала је представница Удружења учитеља из Новог Сада.

Узимање нафоре на крају Богослужења, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Деца су ове године имала прилику да уче настајање, надалеко чувеног призренског филиграна у техници папирног филиграна, али су имала и часове српске народне традиције и обичаја у свим крајевима где Срби живе.

Летњи камп у Светим Архангелима одржава се по жељи игумана оце Михаила. Вера Стојшић Гашпаровски наглашава да за сада није могуће ширити групу учесника ове специфичне школе и додаје да манастир има капацитета, али да не постоје услови за рад са групом већом од 25. деце.

Председник Друштва пријатеља манастира Светих Архангела Бојан Бабић, један је од организатора Летње школе калиграфије каже да му је жао што се растаје са децом која су била марљива, вредна и послушна.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

„Помешана су осећања, сем што смо могли да се дружимо и што смо могли понешто да научимо, сви смо помало тужни што се опет растајемо. Али, ето, утеха је то што ћемо се верованто видети и догодине. Ових шест дана, колико је школа трајала, били су одлична прилика да се науче вештине, тако да ће се, ја верујем, кући сви вратити, обогаћени за нека нова знања, каже Бабић.

Уз благослов Владике рашко – призренског Теододија, а уз подршку Министарства за Културу и информсање Републике Србије, Канцеларије за КиМ, „Друштво пријатеља манастира Светих Архангела“ код Призенена организје бројене културне активности.

Осим Летње школе калиграфије, у августу, у атријуму Црвке Светог Спаса у Призрену,  друштво већ четврту годину организује фестивал средњевековне музике „Медимус“.  Ова међународна музичка манифестација поприма обимније и квалитетније размере.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

„Ове године очекујемо доста квалитетних уметнике, госте и прелепу атмосферу у Призерну. Фестивал почиње 23. августа и трајаће три дана. Позвао бих све оне који су заинтересовани да виде нешто лепо да буду наши гости, нагласио је Бабић и додао:

„Све наше активности одржавају се под благословом Владике рашко – призренског Теодосија и Канцеларије за КиМ, Министарства за Културу Републике Србије, Управе за дијаспору при Министарству иностраних послова. Једна од новина је да покрећемо обнову, цркве Светог Пантелејмона у Призрену, уз благослов Владике Теодосија. Ово је за нас најважнија ствар и надам се да ћемо успети да ову цркву спасимо од нестајања. Она је у поприлично тешком стању, али верујем да ћемо, уз Божју помоћ, успети и то да урадимо, рекао је Бабић.

Председник „Друштва пријатеља манастира Светих Ахангела“ подсећа да су до сада обновљене цркве Свете Недеље и Светих Врача, те да је урађена прва фаза радова на обнови цркве Светог Николе Рајковића у школи „Марјан Угаревић“. Бабић верује да ће кроз коју годину све оно што је вредно у Призрену и бити сачувано од нестајања и пропадања.

И.Миљковић –  О. Радић