Osnovci sa KiM i iz uže Srbije učestvovali u radu Letnje škole kaligrafije u manastiru Svetih Arhangela

Uz tradicionalni pozdrav – „ I dogodine u Prizrenu!“, u manastiru Svetih Arhangela, završena je treća „Letnja škola kaligrafije, istorije i tradicionalne muzike“. Pod stručnim vođstvom Udruženja učitelja Vojvodine, deca su mogla da uče srpsku srednjevekovnu kaligrafiju,  o značenjy starih srpskih imena, kao i o značaju poznavanja i izrade porodičnog stabla i srednjevekovne istorije Srba.

Dvadesetpetoro osnovaca iz uže Srbije, ali i sa Kosova i Metohije, tokom šestodnevnog boravka u zadužbini cara Dušana Silnog, mogli su od predavača i učitelja da izuče teniku kaligrafije, slušali predavanja iz istorije i vere, ali i učili tradicionalne melodije uz pomoć muzičara Zlatka Stojanovića. Naučeno iz muzike, deca su na kraju škole predstavila tokom prigodnog programa koji su priredila sa svojim učiteljima, a radove iz kaligrafije su, kao i do sada, ostavili manstiru Svetih Arhangela na poklon.

Jutarnja gimnastika bila je obavezna za učesnike kampa, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Vera Stojšić Gašparovski i ove godine je ispred Udruženja učitelja Novog Sada osmislila kreativni program letnjeg kampa za osnovnovce koje je takođe i podučavala tehnici kaligrafije. Radost što se sa kolegama i decom ponovo okuplja na ovom svetom mestu Vera nije želela da krije:

„Hvala Bogu da smo se okupili i da ovo postaje tradicionalno okupljanje dece i nastavnika u Svetoarhangelskoj školi. Osnovni cilj ove škole je da se deca i nastavnici upoznaju sa srpskom srednjevekovnom kaligrafijom, rekla je Stojšić Gašparovski.

Kako je u pitanju letnja šќola, koja uključuje vešednevni i celodnevni boravak učesnika, organizatori su se i ove godine pobrinuli da deci ponude što više različitog sadržaja.

„Naši sadržaji su usmereni na srpsku tradiciju koja obuhvata i srpsku izvornu pesmu i versku školu, koja je potrebana današnjoj deci kako bi dopunila one poprilično siromašne inforacije koje oni imaju. Ove godine smo radili na razvijanju muzikalnosti kod svih učesnika“, ispričala je predstavnica Udruženja učitelja iz Novog Sada.

Uzimanje nafore na kraju Bogosluženja, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Deca su ove godine imala priliku da uče nastajanje, nadaleko čuvenog prizrenskog filigrana u tehnici papirnog filigrana, ali su imala i časove srpske narodne tradicije i običaja u svim krajevima gde Srbi žive.

Letnji kamp u Svetim Arhangelima održava se po želji igumana oce Mihaila. Vera Stojšić Gašparovski naglašava da za sada nije moguće širiti grupu učesnika ove specifične škole i dodaje da manastir ima kapaciteta, ali da ne postoje uslovi za rad sa grupom većom od 25. dece.

Predsednik Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela Bojan Babić, jedan je od organizatora Letnje škole kaligrafije kaže da mu je žao što se rastaje sa decom koja su bila marljiva, vredna i poslušna.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

„Pomešana su osećanja, sem što smo mogli da se družimo i što smo mogli ponešto da naučimo, svi smo pomalo tužni što se opet rastajemo. Ali, eto, uteha je to što ćemo se verovanto videti i dogodine. Ovih šest dana, koliko je škola trajala, bili su odlična prilika da se nauče veštine, tako da će se, ja verujem, kući svi vratiti, obogaćeni za neka nova znanja, kaže Babić.

Uz blagoslov Vladike raško – prizrenskog Teododija, a uz podršku Ministarstva za Kulturu i informsanje Republike Srbije, Kancelarije za KiM, „Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela“ kod Prizenena organizje brojene kulturne aktivnosti.

Osim Letnje škole kaligrafije, u avgustu, u atrijumu Crvke Svetog Spasa u Prizrenu,  društvo već četvrtu godinu organizuje festival srednjevekovne muzike „Medimus“.  Ova međunarodna muzička manifestacija poprima obimnije i kvalitetnije razmere.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

„Ove godine očekujemo dosta kvalitetnih umetnike, goste i prelepu atmosferu u Prizernu. Festival počinje 23. avgusta i trajaće tri dana. Pozvao bih sve one koji su zainteresovani da vide nešto lepo da budu naši gosti, naglasio je Babić i dodao:

„Sve naše aktivnosti održavaju se pod blagoslovom Vladike raško – prizrenskog Teodosija i Kancelarije za KiM, Ministarstva za Kulturu Republike Srbije, Uprave za dijasporu pri Ministarstvu inostranih poslova. Jedna od novina je da pokrećemo obnovu, crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, uz blagoslov Vladike Teodosija. Ovo je za nas najvažnija stvar i nadam se da ćemo uspeti da ovu crkvu spasimo od nestajanja. Ona je u poprilično teškom stanju, ali verujem da ćemo, uz Božju pomoć, uspeti i to da uradimo, rekao je Babić.

Predsednik „Društva prijatelja manastira Svetih Ahangela“ podseća da su do sada obnovljene crkve Svete Nedelje i Svetih Vrača, te da je urađena prva faza radova na obnovi crkve Svetog Nikole Rajkovića u školi „Marjan Ugarević“. Babić veruje da će kroz koju godinu sve ono što je vredno u Prizrenu i biti sačuvano od nestajanja i propadanja.

I.Miljković –  O. Radić