Bela vila u Velikoj Hoči“, predavanje o Uskršnjem običaju u Srpskom kulturnom centru

Српски културни центар; фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predavanje „Uskršnji običaj Bela vila u Velikoj Hoči“  biće organizovano u Srpskom kulturnom  centaru u Prištini  u petak, 12. jula 2019. godine u 12 časova saopšteno je iz Doma kulture „Gračanica”. O uskršnjem običaju Bela vila govoriće dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština u Leposaviću.

Predavanje „Uskršnji običaj Bela vila u Velikoj Hoči biće organizovano u Srpskom kulturnom  centaru u Prištini  u petak, 12. jula 2019. godine u 12 časova saopšteno je iz Doma kulture „Gračanica”. O uskršnjem običaju Bela vila govoriće dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština u Leposaviću.

Bela vila je običaj koji se u Velikoj Hoči praktikuje na treći dan Uskrsa, kao sastavni deo složenog kompleksa kolektivnih običajno-obrednih radnji koje se u sklopu praznovanja Uskra izvode u ovom naselju.  Sastoji se iz dva dela – igre koja simbolizuje lov divljih konja i igre „zidanja grada“. Prvi deo običaja prikazuje desetak „lovaca“ koji mladim, olistalim granama, dužine oko tri metra, nastoje da „ulove“ dvadesetak „divljih konja“ i da ih dovedu do „pijace“, tj. mesta gde će ih „kupcima“ navodno prodati. U drugom delu običaja mladići prave formacija kružnog oblika, sastavljenu iz dva reda učesnika – donjeg i gornjeg, „gradeći grad“ Pošto je „grad izgrađen“, učesnici navedene formacije pevaju pesmu Bela vila grad gradila.