Десетог јула, пре 163 године рођен је Никола Тесла

Десетог јула године 1856.  рођен је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац „новог техничког поретка“, чијим је изумима постављен темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку.

Телса је пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника, без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије.

Пионир је и радио-технике, бежичне телеграфије, радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на слаповима Нијагаре. Патентирао је око 700 проналазака у области наизмене струје, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. После окончања студија електротехнике у Грацу и краћег стажирања у Будимпешти и Паризу, одселио је у САД, чији је држављанин постао 1884, али је све до смрти у Њујорку, на православни Божић 1943, одржавао блиске контакте с отаџбином.

У САД је, проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, остварио највеће научне подухвате. Поводом стогодишњице његовог рођења – 1956. године јединица за мерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља. Рођен је као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици, у српском селу Смиљан у Лици.

Роди се младенац пола мушкога, мјесеца јунија, дне 28. лета 1856 (педесет и шестог) законито. Отац младенца, Милутин Тесла, парох администратор, мати му Георгина, житељи смиљански. Крсти га и миропомаза чрез мене Јереја Томе Оклобџије, пароха администратора церкве храма свјатог великомученика и победоносца Георгија, мјесеца јунија, дне 29. лета 1856.“

Овако беше записано црквенословенским језиком у крштеници Николе Тесле.

Тачно годину дана пре Николиног рођења, на Петровдан 1855, на небу над смиљанском долином десио се „Божји феномен“, како га је у „Србским новинама“ описао Николин отац, прота Милутин Тесла. Многи се слажу да је то био Божји знак рођења генија.

Дан када је рођена светлост! Наш геније Никола Тесла!